Mituri demontate despre jucariile sexuale
Auzim vorbindu-se despre ele peste tot, printre soapte, ce-i drept…, facem glume pe seama lor, le vedem expuse pe rafturile farmaciilor sau in sex-shop-uri, dar cu toate acestea inca nu isi primesc respectul si popularitatea care li se cuvin. De ce nu este inteles rolul jucariilor sexuale, de ce le negam existenta si de ce inca avem idei preconcepute in ceea ce priveste intrebuintarea lor? Din cauza prejudecatilor si miturilor ce s-au creat in jurul acestor accesorii sexuale, care ne impiedica sa ne exploram fanteziile sexuale, ajungem sa concluzionam ca “jucariile sexuale sunt pentru o anumita categorie de femei”, “sunt imorale” sau “sunt folosite doar de femeile nesatisfacute”. Desi ne grabim sa etichetam, lucrurile nu stau chiar asa! Potrivit studiului realizat de Durex in 2006, aproximativ 46% dintre femei folosesc vibratoare.
Vibratorul, o inventie medicala
Vibratorul, cea mai populara dintre jucariile sexuale, dateaza din epoca victoriana (undeva la jumatatea secolului al XIX-lea), fiind inventat in scop medical, continuand sa fie si astazi un atu pentru sanatatea sexuala. Dorinta medicilor era sa trateze femeile care sufereau de isterie, boala foarte intalnita in perioada victoriana in special la femeile nemaritate, vaduve sau virgine. Majoritatea femeilor epocii sufereau de dezechilibre emotionale si psihice, problemele lor fiind trecute cu vederea de comunitatea medicala a secolului XIX. Pentru femeile epocii care nu aveau acces la informatie si educatie sexuala, importanta placerii sexuale era inexistenta, fapt pentru care inventia vibratorului in scop medical era o adevarata minune, cu efecte pozitive la nivel mental si fizic. Desi, in prezent, accesul la educatia sexuala prevede un spectru larg de informatii, inca exista multe conceptii gresite si mituri atunci cand vine vorba despre satisfacerea placerilor sexuale cu ajutorul jucariilor sexuale. Iata trei dintre cele mai frecvente mituri:
1.Jucariile sexuale sunt foarte rar folosite
Rezultatul studiului efectuat de drugstore.com contrazice total aceasta conceptie. Potrivit acestuia, 44% dintre femeile cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani au folosit macar o data o jucarie sexuala. Potrivit aceluiasi studiu, jucaria cu cel mai mare grad de popularitate si vanzari este vibratorul.
2. Jucariile sexuale sunt folosite doar de femeile singure
Nici pe departe! Potrivit cercetarilor, 78% dintre femeile care au apelat la jucarii sexuale au raportat faptul ca se afla intr-o relatie, iar scopul utilizarii acestora este de a-si condimenta si imbunatati viata sexuala in cuplu. Cel mai recent studiu realizat de Durex arata ca aproximativ 25% dintre utilizatori au testat jucariile sexuale in cuplu.
3. Jucariile sexuale sunt folosite doar de femeile nesatisfacute in dormitor
Din nou, avem de-a face cu o pura prejudecata, iar cifrele vorbesc si de data aceasta. Cercetarile de la Institutul Kinsey, cea mai importanta baza de date din domeniul sexualitatii, arata ca femeile care folosesc vibratoare au raportat niveluri mai ridicate de dorinta sexuala, excitare, lubrifiere si atingerea orgasmului. In cadrul aceluiasi studiu, rezultatele arata ca femeile care folosesc cu regularitate jucariile sexuale au un aparat genital foarte sanatos.
Text: Alexandra Lupu
Sursa: everydayhealth.com