Metrosexualitatea – care e limita?
Putem spune ca metrosexualitatea este un trend specific zilelor noastre, o tendinta din ce in ce mai evidenta a barbatilor spre feminizare, spre grija fata de propriul corp, spre moda si ingrijire, spre un stil de viata efeminat. Atat in S.U.A cat si in tarile europene au fost facute studii ce au evidentiat din ce in ce mai multi consumatori pe piata produselor cosmetice si de intretinere, barbatii evidentiind un interes crescut in zona produselor ce le ofera o varietate de beneficii (asemanatoare cu atitudinea de cautare feminina in aceasta zona) cum ar fi : interes pentru detalii SPF, anti-imbatranire, hidratare, etc. Totodata interesul in zona produselor alimentare si al bauturilor, aupra ingredientelor ce ajuta la mentinerea sanatatii pielii si a parului, a sucurilor si ceaiurilor antioxidante, etc , caracterizeaza din ce in ce mai mult genul masculin. Barbatii investesc mai mult in aspectul lor fizic, petrec mai multe ore in baie, folosesc mai multe produse cosmetice si recurg la comportamente de infrumusetare specific feminine, cum ar fi: epilatul, pensatul, lacuitul unghiilor, portul cerceilor sau parul mai lung. Au existat dintotdeauna barbati cu parul mai lung, mai frumos, sau mai matasos, insa frezele barbatilor metrosexuali impun un stil aparte, o coafura ingrijita, solutii si tratamente pentru luciu, sanatatea radacinilor, chiar vopsitul parului, etc.
Ingrijitul mainilor si al unghiilor nu se rezuma la spalat si curatatul pielitelor, ci la o taiere perfecta a unghiilor, chiar si lacuit. Din ce in ce mai multi barbati isi fac programare la manichiurista.
Pretentiile de infrumusetare ale barbatilor concureaza cu cele ale femeilor.
Atentia pe care o dedica frumusetii fetei, a machiajului (chiar daca nu evident), este prezenta in comportamentul masculin din ce in ce mai mult. Alegerea unei creme de fata a devenit pentru domni, o treaba destul de serioasa. Crema de zi, sau de noapte, antirid, hidratanta, etc – sunt termeni cu care metrosexualii se rasfata din ce in ce mai mult; tratamentul facial de asemenea, iar programarea la cosmeticiana a devenit un gest din ce in ce mai comun. Subtierea sprancenelor, pensarea, cat si epilatul dau un aspect clar efeminat. Toate aceste aspecte nu mai constituie secrete pentru barbatii metrosexuali, ei le adopta intr-un mod din ce in ce mai natural, insa putem spune ca aceste comportamente nu sunt agreate de toate persoanele din jur.
Parerile sunt impartite in cercul admiratoarelor, uneori aspectul evident efeminat producand dezgust si critici:
„picioarele lui erau mai netede decat ale mele”
„nu as putea sta langa un barbat de genul asta”
„se epileaza, se penseaza, poarta haine slim….parca ar fi gay”
„este dragut, ingrijit, dar…….nu seamana cu un barbat adevarat”
„petrece mai mult timp decat mine in fata oglinzii….m-am saturat”
Masculinitatea nu trebuie sa vina in contradictie cu frumusetea si aspectul fizic; igiena personala si obiceiurile sanatoase caracterizeaza ambele sexe in egala masura. Insa trendul metrosexualilor caracterizeaza din ce in ce mai mult barbatul cu un comportament excesiv in zona consumului de imbracaminte, cosmetice, activitati de petrecee a timpului liber, detaliu in ingrijire, etc. Grija excesiva de modul cum arata, de infatisarea proprie, le ocupa aproape tot timpul.
Comportamentele cel mai des intalnite si care definesc stilul de a trai al metrosexualilor sunt urmatoarele:
-mersul la cumparaturi,
-grija pentru greutate,
-retete de slabit,
-ingrijitul parului, al tenului, pensatul si epilatul,
-mersul la fitness,
-cititul revistelor de moda sau design,
-vizite la targurile de masini de lux, la prezentari de moda,
-grija pentru accesorii scumpe, pentru preparate gastronomice, etc.
Se stie ca excesul nu este benefic, cam in niciun aspect al vietii. Cumva trebuie sa se mentina armonia si sa imbinam aspectele practice cu cele estetice sau altele. Mentinerea unui exterior frumos nu poate sa insemne chiar totul. Cultura in stilul de viata adoptat, esteticul si frumusetea naturala a fiecarei persoane, se pot armoniza astfel incat sa nu conduca la excese.
Imi aduc aminte, in incheierea acestui articol de un mic citat……
„Frumusetea, ca atare, este un obiectiv bun, dar cu unic scop….este o tortura inutila”
Text: Ionela-Janina Sabou
Psiholog cu libera practica in psihoterapie cognitiv-comportamentala