Lucruri uimitoare pe care nu le stii despre cordonul ombilical
Cordonul ombilical este o formatiune anatomica ce face legatura intre produsul de conceptie si placenta, fiind de culoare albicioasa rozalie, in pozitie rasucita. Atunci cand vorbim despre o sarcina la termen lungimea cordonului ombilical poate ajunge in medie la o lungime de aproximativ 50-55 de cm, insa acesta poate sa fie si mai scurta fata de valorile normale. Daca lungimea cordonului ombilical este situata sub valorea numerica de 32 cm putem spune ca aceasta situatie prezinta un pericol de dezlipire al placentei. Daca lungimea totala a cordonului ombilical depaseste lungimea normala, acesta se poate infasura in jurul gatului, al membrelor sau al toracelui fatului. Diametrul cordonului ombilical este in medie de 0.8-2 cm. Simozitatiile vaselor care sunt mai lungi decat cordonul, genereaza aspectul unor false noduri care sunt de fapt varicozitati. Din punct de vedere embriologic cordonul ombilical se separa si se evidentiaza clar pe la mijlocul lunii a treia de sarcina.
Structura cordonului ombilical
Cordonul ombilical este format din 3 straturi si anume:
• teaca amniotica – care este formata din membrana amniotica si este prezenta la nivelul cordonului de insertie placentara mergand de la insertia cutanata a acestuia pana la produsul de conceptie.
• axul conjunctiv – format dintr-un tesut gelatinos, denumit „gelatina Wharton” .
• vasele ombilicale – cordonul ombilical are in mod obisnuit doua artere si o vena. Vena ombilicala dreapta dispare in mare parte din cazuri la inceputul dezvoltarii embrionare, ramanand doar vena ombilicala stanga. Arterele ombilicale prezinta la nivelul lumenului valvele Hoboken. Trebuie sa stim ca vena ombilicala este mai voluminoasa decat arterele si are rolul sa transporte sange oxigenat de la placenta la fat, iar cele doua artere ombilicale asigura transportul sangelui venos de la fat la placenta.
Cordonul ombilical se insera pe fata fetala a placentei, iar insertia acestuia poate fi:
• centrala – in centrul placentei,
• marginala – aproape de marginea placentei,
• velamentoasa – pe membrane.
In primul trimestru de sarcina pana in saptamana 12-13 de amenoree artera ombilicala se caracterizeaza prin absenta fluxului end-diastolic la cei mai multi feti, aparand in majoritatea cazurilor dupa 14 saptamani de amenoree. Exista nomograme pentru indicele de pulsatilitate ombilical intre 8 si 14 saptamani de sarcina, indice care are tendinta sa scada de la 8 saptamani pe toata durata sarcinii. Un indice de pulsatilitate crescut in artera ombilicala se asociaza cu anomalii cromozomiale, velocimetria ombilicala fiind indicata de catre unii autori ca test screening pentru anomalii cromozomiale. Cea mai intalnita anomalie vasculara este absenta uneia dintre arterele ombilicale.
Ce informatii ofera cordonul ombilical in travaliu?
In cazul in care cordonul ombilical se comprima, intre orice parte a corpului fatului si bazinul mamei sau in cazul in care lichidul amniotic este in cantitate scazuta, cordonul va fi strans. In aceste cazuri vorbim de o reducere a fluxului sangvin catre fat sau in unele cazuri chiar de o intrerupere a acestuia in timpul contractiilor, evenimentul putand fi surprins in cadrul unei monitorizari cu un cardiotocograf. Atunci cand exista o comprimare care dureaza, copilul prezinta semne de scadere a rezervei de oxigen.
In cazul in care cordonul ombilical iese prin deschiderea colului uterin, fluxul catre fat este incetinit sau chiar oprit. Prolapsul de cordon ombilical reprezinta o urgenta obstetricala, acest lucru se intampla adesea cand copilul este mai mic sau prematur, cand exista lichid amniotic in exces, cand fatul este in prezentatie pelviana sau cand membranele amniotice se rup inainte ca fatul sa coboare suficient de mult in filiera genitala.
Farmaciile Catena intampina mamicile, dar si femeile care se pregatesc sa ramana insarcinate, cu cardul Mama si Copilul. Pe baza cardului, posesoarele pot beneficia de reduceri de pana la 25%.
Text: Dr. Hetea Andreea Obstetrica-Ginecologie