Imbatranirea prematura a placentei – cauza a nasterii premature?
Un nou studiu releva faptul ca imbatranirea prematura a placentei este responsabila pentru nasterile premature. Conform studiului, cercetatorii de la Universitatea din Texas au gasit o legatura puternica intre imbatranirea prematura a placentei din cauza stresului si nasterea prematura oxidativa. Imbatranirea prematura a placentei se produce, in principiu, din cauza fumatului in timpul sarcinii si a infectiilor cu nanobacterii. Acesti doi factori declanseaza calcifierea. A fost realizat un studiu de laborator prin care cercetatorii au expus membrana fetala la stres oxidativ, testand apoi daca aceasta expunere duce la imbatranirea rapida a tesutului placentar. Factorii de stres oxidativ includ toxine de mediu si de poluare. Un stres oxidativ ridicat poate duce uneori la imbatranirea prematura, rezultand nasterile premature. Cercetatorii explica faptul ca aportul de suplimente antioxidante, luate in timpul sarcinii, nu reduce riscul de nastere prematura, in principiu din cauza stresului oxidativ, fapt nestiut pana in prezent.
“Acesta este primul studiu care dovedeste ca stresul oxidativ induce senescenta, respectiv imbatranirea in celulele fetale umane”, explica Dr. Ramkumar Menon, profesor asistent din cadrul Departamentului UTMB de Obstetrica si Ginecologie si cercetator principal al studiului. “Mai mult de 15 milioane de sarcini la nivel mondial se termina in nasteri premature, astfel ca avem nevoie de strategii de interventie mai bune pentru a reduce acest risc al prematuritatii”, a declarat Dr. Ramkumar Menon.
Potrivit unui studiu realizat anterior, una dintre cauzele majore de ruptura prematura a membranei fetale este infectia, iar pentru aceasta, interventia standard este consumul de antibiotice.
Text: Alexandra Lupu
scienceworldreport.com