Instinctul sexual, la fel de primitiv ca intotdeauna
Lumea evolueaza, mentalitatea este in continua schimbare iar spiritualitatea domina din ce in ce mai mult umanitatea din noi. Timpul a trecut slefuind animalul si grotescul fiintei umane. Pe scurt, ne-am civilizat. Acum avem gusturi rafinate pentru ceea ce este frumos. Gesturile noastre sunt din ce in ce mai bine controlate si sublime. Ne-am elevat limbajul si comportamentul. Suntem inclinati catre eruditie si credinta. Un singur lucru a ramas la fel ca in trecutul indepartat: instinctul sexual.
Primitivismul instinctului sexual
In ciuda multor secole de progres catre civilizatie, primitivismul dorintei carnale si obsesia fata de sexul celuilalt au ramas intacte, neatinse de munca de dresare si imblanzire a animalului de la subsolul fiintei omenesti. In contextul lumii in care traim, aceasta obsesie pare de-a dreptul irationala. Insa libertatea dobandita ne da frau liber pentru a ne satisface oricum, oricand, fara teama de etichetari, blamari sau marginalizari sociale.
Sexualitatea contemporana ne reaminteste ca omul nu este perfect stapan pe el insusi, ci are limitele sale impuse de tendintele sau pulsiunile sale primordiale. In mod practic, nu avem capacitatea de a ne controla dorinta de a avea un partener in vietile noastre. Sexualitatea se aseamana in foarte mare masura cu foamea – cu cat este mai mare, cu atat se arata mai putin pretentioasa cu ceea ce o poate satura.
Sexul aici si acum
Aproape ca nu ne mai intereseaza sa avem o viata sexuala longeviva, pentru ca acest lucru cere cumpatare si echilibru, atribute ridiculizate de lumea haotica si moderna in care ne desfasuram existenta. Am ramas, in privinta sexului, fiinte limitate, care vor sex sau relationare intima aici si acum. Este dificil sa refuzam ceea ce ni se ofera cu atata usurinta, dar si cu atata pasiune. Astazi, sexul a depasit rangul de pasiune, devenind un adevarat viciu.
Noi, aceleasi maimute goale
Insa suntem predispusi catre diversitate datorita naturii noastre primitive sau societatea actuala ne-a determinat sa exteriorizam vechi impulsuri latente? Raspunsul, ca si adevarul, se afla undeva la mijloc, ascuns in neputinta responsabilitatii noastre de a afirma cu fermitate ca am ramas aceleasi maimute goale, in ciuda vesmintelor din ce in ce mai transparente.
Text: Ioana-Corina MARCU
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei
Web: