Cum pot influenta parintii sexualitatea copiilor
Traim intr-o lume libertina, mult prea libertina. “Sex”, “sexualitate” sunt cuvinte care nu mai reprezinta tabuuri aproape pentru nimeni. Desi putini parinti stiu acest lucru, copiii lor au fost dintotdeauna interesati de sexualitate. Dar desi traim vremuri atat de libertine, parintii sunt tot ingroziti ca odraslele lor se preocupa de mici de sexualitate. Fie ca se intreaba sau isi intreaba parintii cum si pe unde apar copiii, sau de ce organele sexuale sunt diferite la fetite si baietei.
Cand copiii manifesta aceste curiozitati, unii dintre parinti nu au nicio reactie si prefera sa nu raspunda, ca si cand nu ar avea idee de aceste curiozitati. Altii isi reped copiii si chiar ii pedepsesc pentru ca au aceste preocupari. Aceasta reactie este foarte nesanatoasa pentru copii.
Parintele isi pune amprenta asupra sexualitatii propriului copil
Copiii ai caror parinti au o reactie exagerata, certandu-i sau pedepsindu-i pentru interesul lor legat de sexualitate, pot ajunge fie sa creada ca sexul este ceva rau, fie ca este ceva rusinos. In ambele cazuri, copilul ca viitor adult poate dezvolta tulburari sexuale mai tarziu. Si astfel, fara sa isi dea seama, parintele isi pune amprenta asupra sexualitatii propriului copil.
Este bine ca parintii sa stie ca aceste preocupari si curiozitati sunt normale si firesti si fac parte din viata copilului. Copilul nu trebuie sa se simta rusinat, inhibat sau vinovat pentru ca este preocupat de sexualitatea sa. Mai mult, un parinte nu trebuie sa rada niciodata de intrebarile copilului, pentru ca daca o va face, copilul nu va mai intreba.
Calea spre o sexualitate sanatoasa
Cea mai buna cale pentru o sexualitate sanatoasa este ca parintii sa fie sinceri cu copiii lor si sa le ofere toate informatiile pe care acestia le cer, bineinteles pe intelesul lor si atat cat varsta le permite. Si fara a intra in detalii. Se poate reveni cu detalii atunci cand varsta copilului o va permite.
Parintii cred ca, daca nu ofera aceste informatii copiilor, ii protejeaza si le distrag interesul de la aceste preocupari. In realitate, copiii vor obtine oricum aceste informatii, de la altii, de la tv sau de pe internet. Dar cine stie ce vor afla. Mult mai bine este ca parintii sa ofere raspunsuri la intrebarile propriilor copii. Si apoi fiind sinceri si deschisi cu copiii, parintii vor avea garantia ca, indiferent de intrebare, copilul va apela mereu la ei.
De asemenea, este extrem de important controlul parintelui asupra informatiilor pe care un copil le poate obtine de pe internet. De aceea este mai bine ca cel mic sa aiba acces la calculator cat mai tarziu. Insa parintele nu influenteaza sexualitatea copilului numai prin atitudinea pe care o are vizavi de preocuparile acestuia, ci si prin felul in care il trateaza in primii ani de viata. Exista studii care arata ca baietii care au fost imbracati si tratati ca niste fetite in primii ani de viata pot ajunge sa aiba o orientare homosexuala la maturitate.
De asemenea, pentru ca un copil sa isi accepte propriul rol de gen este important sa aiba o relatie buna cu parintele de acelasi gen. Daca o fetita nu are o relatie buna cu mama sa, nu isi va accepta feminitatea si implicit se va orienta catre un comportament masculinizat. Si pentru baietei este la fel de importanta relatia cu tatal.
Text: Psiholog Loredana Andrei