Abuzul sexual asupra copilului. Copilaria, in pericol!
O tema controversata de-a lungul timpului
Preocuparea pe aceasta tema a avut in societate ca si in stiinta o istorie foarte agitata. Un exemplu clasic este vechea teza freudiana conform careia pacientele care manifesta ulterior asa-zisele simptome „isterice” ar fi fost abuzate sexual in copilaria lor.
Aceasta comunicare a declansat in societatea vieneza de psihiatrie un curent de indignare. Si astazi multi oameni reactioneaza extrem de indignati la acest subiect. Freud a gresit generalizand faptul ca toate manifestarile isterice isi au originea in seductii sexuale sau abuzuri sexuale din copilarie. Exista multe alte conflicte sau traume care nu au fost supuse cercetarii pana acum, care pot declansa astfel de tulburari isterice.
Preocuparea pentru fenomenul de abuz sexual asupra copilului si consecintele sale este considerata, uneori, ca fiind “la moda”. Celor care fac aceasta tema publica li se reproseaza “abuzul de abuz” si faptul ca vor sa faca senzatie.
Se pare ca vorbim despre o tema controversata, tabu, dinamica si care este dezbatuta public intr-o maniera exploziva.
Experientele din copilarie, marcante pentru experientele vietii adulte
Exista cercetari stiintifice importante realizate in Statele Unite ale Americii si in alte cateva state occidentale, in care adultii au fost intrebati despre experientele lor din copilarie.
Concluziile acestor studii de specialitate concorda mai ales intr-o privinta, anume ca circa 30% dintre femei si 10% dintre barbati raporteaza contacte sexuale nedorite inaintea varstei de 18 ani.
De asemenea, faptasii sunt preponderent de sex masculin. In ciuda credintei ca femeile in postura de agresor au un procent foarte mic, de 1%, noile cercetari arata ca realul procent este de 10% participare feminina la actul de abuz sexual.
In plus, doar aproximativ jumatate dintre persoanele chestionate au decis sa vorbeasca despre abuzurile suferite in copilaria lor inainte de aceasta chestionare. Ce sa mai spunem despre faptul ca unele dintre ele au ales sa raspunda la intrebari in mod anonim, fara a declara adevaratul lor nume.
Toate cercetarile asupra victimelor maltratarii sexuale in copilarie ajung la concluzia ca fostii copii, actualii adulti, se confrunta ulterior cu probleme de natura psihica.
Copilaria, in pericol!
Abuzul sexual asupra copilului poate presupune viol, agresiune sexuala cu sau fara violenta, constrangere, amenintare, surprindere, exhibitionism sexual.
Simptomele abuzurilor sexuale la copii sunt tulburari de somn, dificultati respiratorii, dureri abdominale vagi si repetate, oboseala, stare de boala, schimbari bruste de comportament si dispozitie, tulburari psiho-somatice, enurezis, bulimie, anorexie etc., comportament erotic, simptome psihotice, idei delirante, automutilari, semne de depresie (melancolie, plictiseala, autoacuzare), oprirea cresterii si/sau tentative de sinucidere.
Pe scurt, copilaria se opreste, apare incapacitatea de a se juca, maturitatea prematura, atitudini de seductie ale victimei care se justifica pe sine insusi prin maltratare, intreaga personalitate a copilului devine o reac?ie la abuz: supunerea la abuzul de autoritate, pierderea respectului de sine, esecul si sentimentul de mutilare.
Consecintele pe termen lung ale abuzurilor sexuale sunt prostitutia juvenila, tentative de sinucidere si depresii cronice, dependenta de droguri si alcoolism, copilul criminal, reproducerea abuzurilor sexuale in generatia urmatoare, tulburari psihotice, tulburari emotionale si comportamentale, esec scolar, tulburari de viata sexuala la varsta adulta, anorexie si bulimie, nanism psiho-social si SIDA.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei