Mituri despre colici
Ce sunt colicile?
Termenul de colici este valabil penru nou-nascuti si sugari, cu o stare de nutritie buna, care prezinta episoade repetate de disconfort, cel mai probabil de origine abdominala, traduse prin plans mai mult de 3 ore pe zi, care apar mai frecvent de 3 zile pe saptamana si care dureaza de cel putin 3 saptamani. Varsta la care apar colicile se invarte in jurul a 2 saptamani de viata si dureaza pana pe la 3-4 luni de viata. Unul dintre primele mituri se refera la diferenta de sex, varsta sau la alimentatia copilului – lapte matern versus formula de lapte. Exista studii care demonstreaza ca nu exista nicio legatura intre aparitia colicilor si aceste variabile.
Care sunt cauzele colicilor?
Cauzele exacte pentru aparitia colicilor sunt necunoscute. Cu toate acestea, exista cateva posibile cauze:
– Durerile de burtica cauzate de imaturitatea florei intestinale si de o digestie ingreunata a laptelui sau durerile cauzate de intoletanta fata de lapte – alergie la proteina laptelui de vaca sau intoleranta la produsi din laptele matern.
– Acumulare de gaze in tractul digestiv.
– Cresterea tractului digestiv care poate sa produca spasme.
– Refluxul gastroesofagian fiziologic sau cel patologic.
– Imaturitatea sistemului nervos central.
– Sensibilitatea crescuta a copilului fata de anumiti stimuli: lumina, zgomote, schimbare de temperatura.
Care sunt remediile eficiente impotriva colicilor?
Deoarece posibilele cauze ale colicilor sunt variate, si remediile sunt numeroase. Nutritia este un punct important in tratamentul colicilor. Pentru bebelusii alimentati la san, ajustarile se vor face in nutritia mamei, ea trebuind sa consume mai putine legume si fructe care fermenteaza, o cantitate redusa de grasimi si sa aiba un aport crescut de lichide. Pentru bebelusii alimentati cu formula de lapte, se poate opta pentru o formula anticolici, antireflux sau hipoalergenica, in functie de cauza banuita. De asemenea, se poate face trecerea la o tetina de biberon anticolici.
Calmarea bebelusului ajuta de cele mai multe ori. O baie calda sau o compresa calda pe burtica acestuia sunt o optiune. Muzica, zgomotele statice (aspirator, foehn) sau plimbatul cu masina s-au dovedit a fi eficiente in cazul unor bebelusi. Masajul ajuta si el foarte mult .
Din cadrul medicamentelor, exista o serie de produse anticolici . In cazul refluxului gastroesofagian, unei formule de lapte potrivite i se poate alatura o medicatie prochinetica si o pozitie antireflux dupa fiecare masa. In situatia in care acumularea de gaze este cauza durerii, simeticona, sub forma de picaturi, este indicata de cele mai multe ori. Probioticele si simbioticele ajusteaza dezechilibrele bacteriene de la nivelul tractului digestiv, regleaza tranzitul intestinal si au un efect cumulativ pozitiv impreuna cu simeticona. Preparatele de tip “baby water” sau “baby drink”, majoritatea pe baza de plante, au de cele mai multe ori efecte pozitive si calmante.
Important de retinut este faptul ca remediul trebuie administrat intotdeauna in functie de cauza de fond banuita si de cele mai multe ori vor fi incercate mai multe alternative pana cand bebelusul se va simti mai bine. Rabdarea si intelegerea fata de bebelus este deci cel mai bun remediu pentru parintii care se confrunta cu un bebelus cu colici. Este bine sa evitati leacurile si remediile babesti, din motive de siguranta pentru sanatatea bebelusului.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru