Ce sunt colicile
În situația în care bebelușul dumneavoastră are mai multe episoade de plâns isteric și prezintă dureri la nivelul abdomenului, colicile s-ar putea să fie, cel mai probabil, cauza principală. Este vorba despre niște crize cu care aproximativ unul din cinci bebeluși se va confrunta în primele trei – patru luni de viață. Oricât de greu ar fi de gestionat colicile în unele cazuri, este esențial ca părinții să înțeleagă faptul că este vorba despre un fenomen care nu ajunge să afecteze negativ dezvoltarea fizică a bebelușului sau sănătatea acestuia în vreun fel.
Colicile pot să apară din mai multe cauze, însă nu este foarte clar care este motivul în fiecare situație. Poate să fie vorba despre senzația de foame a bebelușului, dar și despre faptul că scutecul trebuie schimbat. În cazul în care este și schimbat la timp și hrănit corespunzător, colicile abdominale pot să fie unul dintre motive pentru episoadele de plâns. Una dintre cauzele care poate să provoace apariția colicilor este și faptul că mama fumează, însă nu este un factor singular.
Colicile nu sunt anunțate exclusiv de către aceste episoade repetate de plâns, ci și de alte simptome pe care părinții le pot recunoaște. Dacă bebelușul pare să prezinte o tensiune la nivelul abdomenului, își încleştează pumnii și își arcuiește spatele, colicile pot fi explicația. La fel și în cazul în care bebelușului i se înroșește fața, atunci când este prea agitat sau excesiv de liniștit (pe fondul oboselii acumulate). Colicile pot face ca bebelușul să elimine gaze intestinale atunci când plânge, și pot face ca alăptarea să fie îngreunată de durerile abdominale pe care acesta le resimte.
Adora Biberon cu gat larg si tetina anticolici 6 luni+ X 330 ml
Gatul larg al biberonului Adora permite umplerea usoara a acestuia, iar tetina cu valva anticolici amelioreaza simptomele colicilor. Forma biberonului contribuie la transformarea hranirii bebelusului intr-o experienta placuta atat pentru cel mic, cat si pentru persoana adulta.
Ce puteţi face pentru a gestiona colicile?
Colicile la bebeluși pot fi gestionate prin anumite măsuri la îndemâna părinților, așa cum ar fi de exemplu administrarea în biberon sau după masă a unei lingurițe de soluție cu simeticonă, eliminarea pentru o vreme a laptelui de vacă din alimentația bebelușului sau administrarea de picături cu enzima lactată. Printre măsurile care s-au mai dovedit eficiente în gestionarea colicilor se numără și alăptarea cu frecvență mai mare însă cu porții reduse, poziționarea verticală a bebelușului la momentul alăptării sau grija mamei de a nu consuma alcool, cafea sau alimente picante.
Proaspetele mămici ar trebui să limiteze pe cât posibil consumul de ouă și lactate pentru prevenirea colicilor la bebeluși, la fel și consumul de alimente care au grâu în compoziție. În cazul în care colicile sunt prezente și după ce bebelușul depășește vârsta de patru luni și nimic nu pare să poată calma episoadele respective, este absolut necesar să consultaţi un medic.
Adora Suzeta silicon, cutie sterilizare inclusa,6-18 luni, design baieti
Suzetele Adora au un design special, cu orificii mari, care permit pielii delicate a bebelusului sa respire, reducand astfel riscul de aparitie a iritatiilor. Tetina suzetelor este realizata dintr-un silicon moale si are o forma simetrica pentru a favoriza dezvoltarea sanatoasa a cavitatii bucale.