Cauzele aparitiei dermatitei de scutec
Dermatita de scutec este o iritatie a pielii in zona fesiera, a abdomenului – in partea sa inferioara – si pe zona superioara a coapselor. Apare din primele luni de viata din cauza umezelii, a aciditatii urinei si a contactului prelungit cu materiile fecale.
Dermatita de scutec este caracterizata de urmatoarele:
– simptome dermatologice ale dermatitei: piele rosie, moale si sensibila in zona scutecului, fese si regiunea genitala;
– modificari ale dispozitiei sugarului: sugarul poate avea o dispozitie mai proasta, mai ales in timpul schimbarii scutecului.
Care sunt factorii care favorizeaza aparitia dermatitei de scutec?
Iritatia cauzata de scaun si urina: expunerea prelungita la urina si fecale poate irita pielea sensibila a copilului. Sugarul poate fi mai predispus la iritatii cu cat prezinta un tranzit intestinal mai accelerat (scaune mai frecvente), deoarece fecalele sunt mai iritante decat urina.
Diversificarea alimentara. Cand sugarii incep sa manance mancare solida (intre 4 si 12 luni), tranzitul intestinal se va modifica, scaunele isi vor schimba compozitia si consistenta si vor deveni mai frecvente. Atat modificarile de compozitie (aciditate), dar mai ales cantitatea si frecventa mai mare a scaunelor vor putea cauza aparitia dermatitei de scutec. Daca sugarul este alaptat, acesta poate face dermatita de scutec ca reactie la anumite alimente ingerate de mama, cum ar fi alimente pe baza de tomate.
Iritatia cauzata de un produs nou: servetelele umede, o noua marca de scutece sau un detergent, inalbitorul sau balsamul de rufe folosite pentru spalarea scutecelor de panza pot determina aparitia iritatiei. Pielea sensibila a bebelusului poate fi afectata de un numar mare de produse de igiena chiar daca acestea sunt recomandate ca fiind sigure pentru copii. Alte substante care pot determina dermatita de scutec includ ingrediente ce se gasesc in lotiunile pentru sugari, pudra sau uleiuri.
Infectii bacteriene sau fungice: o iritatie simpla se poate intinde la zonele din jur. Zona acoperita de scutec – fese si organe genitale – este in mod special vulnerabila pentru ca este calda si umeda, constituind un mediu propice de dezvoltare a bacteriilor si fungilor. Aceste dermatite in general debuteaza in pliurile pielii si au aspectul unor mici puncte rosii raspandite in aceste pliuri.
Mediul cald si umed este ideal pentru dezvoltarea Candidei, o ciuperca prezenta peste tot in natura dar care tinde sa provoace mai multe probleme organismelor cu o imunitate mai scazuta, situatie in care sunt si copiii mici.
Pielea sensibila: sugarii cu afectiuni dermatologice cum ar fi eczema sau dermatita atopica au un risc mai mare de a face dermatita de scutec. Totusi, dermatita atopica si eczema apar primar in alte zone decat zona scutecului.
Leziunile determinate de frecarea pielii: fixarea prea stransa a scutecului sau a altor haine care se freaca de piele poate determina aparitia unor eruptii.
Folosirea antibioticelor: antibioticele omoara bacteriile – bune sau rele. Fara prezenta bacteriilor „bune” exista riscul aparitiei infectiilor fungice. Acest lucru se poate intampla cand sugarului i se administreaza antibiotice sau cand mama care alapteaza urmeaza un tratament antibiotic.
Text: Diana Iacob, Farmacist
Sursa foto: google images