Boala hemolitica a nou-nascutului
Boala hemolitica a nou-nascutului sau eritroblastoza fetala este cauzata de o distrugere a celulelor rosii (eritrocite/hematii) din sangele bebelusului de catre anticorpi impotriva acestor celule rosii, proveniti de la mama. Distrugerea celulelor rosii din sange duce la aparitia anemiei de cauza hemolitica. Boala apare atunci cand in circulatia sangvina a mamei patrund celule rosii de la fat, celule pe suprafata carora exista un antigen diferit de cel al mamei. Corpul mamei va incepe sa produca anticorpi impotriva acestor antigene de pe suprafata celulelor rosii ale bebelusului. Acesti anticorpi circula liber in sangele mamei si ajung ulterior prin placenta la bebelus, unde vor duce la distrugerea hematiilor lui.
Exista doua categorii mari de boala hemolitica a nou-nascutului
- Prima este cea aloimuna in care anticorpii care distrug eritrocitele fatului nu sunt produsi de corpul sau, ci sunt primiti de la mama.
- Cea de-a doua forma este autoimuna, in care organismul bebelusului produce anticorpi impotriva propriilor sale globule rosii.
Cel mai des intalnite forme de anemie hemolitica aloimuna la nou-nascuti sunt cele date de o incompatibilitate in sistem ABO sau Rh intre sangele mamei si cel al bebelusului. Dintre cele doua entitati, cea mai frecventa este incompatibilitatea in sistem Rh, ce apare in cazul bebelusilor cu Rh diferit de cel al mamei. Rh-ul pozitiv este mai des intalnit in populatie decat cel negativ, astfel incat, adesea, situatia este a unui bebelus cu Rh pozitiv dintr-o mama cu Rh negativ.
La inceputul anilor 1960, se utilizeaza pentru prima data vaccinul anti D. El trebuie administrat la toate mamele cu Rh negativ dupa au dat nastere primului copil cu Rh pozitiv. Scopul este acela de a distruge globulele rosii cu Rh pozitiv patrunse in corpul mamei de la bebelus si astfel de a impiedica organismul mamei sa formeze anticorpi impotriva acestor globule. Intr-o astfel de incompatibilitate, riscul de boala hemolitica a nou-nascutului este minim la prima sarcina, dar creste exponential pentru urmatorii bebelusi daca mama nu primeste vaccinul.
Simptomele bolii hemolitice a nou-nascutului:
- Icter cu debut in primele 24 de ore de viata;
- Semne de anemie: tahicardie (frecventa cardiaca crescuta), letargie;
- Forme severe de boala hemolitica precum hidropsul fetal (edem al intregului corp, lichid intre foitele inimii – pericardita sau intre foitele plamanului − pleurezie, lichid in abdomen − ascita). Adesea, aceste forme severe se insotesc de o stare grava la nastere si necesita transfuzii in regim de urgenta.
Tratamentul bolii hemolitice
Tratamentul acestui tip de boala hemolitica depinde foarte mult de cat de severa este hemoliza. Se utilizeaza fototerapia cu lumina alba sau albastra, este importanta starea de hidratare a bebelusului, pentru unele cazuri este nevoie de exsanguinotransfuzie si transfuzie, iar in formele severe este necesar suport vital complex.
Boala hemolitica a nou-nascutului de cauza autoimuna se instaleaza ca urmare a distrugerii hematiilor de catre anticorpii produsi de corpul bebelusului atunci cand ceva este in neregula cu globulele rosii ale acestuia. Exemple sunt anemia hemolitica cu anticorpi la cald si la rece. Simptomele sunt similare formelor aloimune, la fel si tratamentul initial.
Text: Dr. Alexandra Barzan, medic pediatru