Voyerismul, fenomenul martorilor sexuali in cunostinta de cauza
A observa niste persoane care sunt dezbracate, in procesul dezbracarii sau angajate in activitatea sexuala intruchipeaza fenomenul comportamental sexual extrem denumit voyerism.
Privitul este realizat intentionat, cu buna stiinta, avand ca scop obtinerea excitatiei si satisfactiei sexuale. De regula, persoanele care practica voyerismul nu au in vedere sa faca sex cu persoanele supuse observatiei, chiar daca la nivel fantasmatic acestea isi imagineaza acest lucru. Bineinteles, exista si exceptii de la regula, insa acestea sunt foarte rare.
Finalitatea actului in sine consta in obtinerea orgasmului prin masturbare, fie in timpul activitatii voyeristice, sau mai tarziu, prin rememorarea celor observate.
Cum se procedeaza?
Voyeurii folosesc diverse mijloace tehnice sau mai putin tehnice care sa le inlesneasca actul privitului. Dintre acestea se evidentiaza utilizarea binoclului, a camerei de filmat sau de fotografiat ascunse, privitul pe gaura cheii sau prin alte orificii create in usa sau perete de ei insisi si multe alte inovatii creative.
Obiecte de atractie!
Pentru voyeuri, exista o dorinta intensa si arzatoare de a urmari persoane care se dezbraca sau care sunt angajate in activitati sexuale.
Principalul obiect de atractie il reprezinta femeile tinere dezbracate sau in curs de dezbracare. De asemenea, actul de masturbare in timp ce aceste femei sunt observate reprezinta o tinta atractiva pentru voyeuri. Aceasta masturbare poate surveni si dupa ce actul privitului s-a finalizat prin intermediul rememorarii celor observate.
Cauze psihologice
Exista mai multe teorii care au incercat sa explice de-a lungul vremii cauzele care pot conduce la practici voyeriste.
Exista anumiti specialisti care afirma ca sursa unor comportamente sexuale deviante se regaseste in mediul familial, factorii biologici, culturali.
O teorie a voyerismului elaborata de Freud sustine ca acesti oameni sunt fixati pe primul stadiu al alegerii unui partener, cel in care vede sau observa un potential partener, stadiu pe care nu reuseste sa-l depaseasca.
Un alt mare pionier al teoriei sexualitatii umane, Freud, parintele psihanalizei, descrie voyerismul ca pe un mecanism defensiv fata de anxietatea provocata de contactul genital. Practic, simtul vazului este exacerbat in viata sexuala.
Experientele postnatale sunt si ele de o importanta covarsitoare datorita impactului pe care il au asupra identitatii psihosexuale a viitorilor adulti. Relatia mama-copil, mai ales cea din primii ani de viata, reprezinta sursa multor traume ce stau la baza dificultatilor de mai tarziu pe plan sexual. La aceste aspecte se adauga frica pierderii mamei si sanului sau/si frica de castrare ce isi are originea in observarea organelor genitale ale adultului. Astfel ca, prin voyerism, persoana in cauza incearca sa retraiasca anumite evenimente din trecut in vederea obtinerii controlului asupra evenimentelor terifiante si are, implicit, intentia de a retrai o experienta sexuala placuta.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei