Tendinte in contraceptie
Lansata in anul 2007, din initiativa unor organizatii nonguvernamentale, Ziua Mondiala a Contraceptiei este marcata in fiecare an pe data de 26 septembrie. Celebrarea acestei zi are ca scop informarea persoanelor de varsta fertila cu privire la cele mai noi metode de contraceptie, dorindu-se evitarea sarcinilor nedorite si reducerea numarului avorturilor.
Inca din 1950, de cand a fost descoperita Enovid, prima pilula contraceptiva orala din lume, si pana in prezent, protectia sexuala si-a pastrat importanta si necesitatea. Desi in momentul de fata exista o gama destul de variata de metode contraceptive disponibile pe piata, alegerea acestora trebuie sa fie facuta in functie de nevoile fiecaruia si intotdeauna la recomandarea medicului specialist.
Inelul vaginal – metoda moderna de contraceptie
Potrivit celor mai recente studii realizate de Institutul pentru Politici Publice, in Romania, aproximativ 67% dintre femeile fertile au cunostinte privind contraceptia si mentinerea sanatatii sexuale. Cele mai populare metode anticonceptionale in randul femeilor romance de pana la 35 de ani sunt prezervativul si contraceptivele orale, dar si metoda calendarului pentru femeile trecute de aceasta varsta.
Cea mai noua tendinta in contraceptie, inelul vaginal, poate fi, de asemenea, o alegere potrivita, avand o eficienta de 99,7%, exact ca in cazul pastilei contraceptive orale. Spre deosebire de pilulele contraceptive, inelul vaginal contine cea mai mica doza de estrogen necesara pentru o eficienta optima, eficienta sa nefiind influentata de tulburarile gastro-intestinale (varsaturi sau diaree). In cazul inelului vaginal, hormonii sunt eliberati direct din material si absorbiti prin mucoasa vaginala in circulatia sangvina.
Aceasta metoda de contraceptie moderna protejeaza si impotriva cancerului ovarian si de endometru, evitand dereglarile hormonale. „Cea mai noua metoda de contraceptie disponibila in Romania in acest moment este inelul vaginal; acesta este dispozitivul cu cea mai mica doza de pe piata, de 15 micrograme, cu administrare vaginala si cu eficienta de 99,7%, exact ca in cazul pastilei contraceptive administrate pe cale orala. Spre deosebire de contraceptivele pastile, reactiile adverse in cazul inelului vaginal sunt reduse, iar administrarea are loc doar o data pe luna, ceea ce aduce un plus de siguranta pacientei”, declara Dr. Adina Lungu, medic primar obstetrica- ginecologie, Spitalul Universitar Bucuresti.
Text: Alexandra Lupu