Sexul la batranete
Declinul activitatii sexuale odata cu inaintarea in varsta este inevitabil. Schimbarile hormonale sunt responsabile doar partial pentru aceasta regresie a sexualitatii umane.
Declinul hormonal are o serie de efecte asupra organismului precum cresterea depozitelor de grasime si, deci, a greutatii corporale, reducerea masei musculare si a rezistentei osoase, lenevirea metabolismului, oscilarea starilor psihoafective etc.
La femei, scade productia de estrogen si astfel se instaleaza menopauza. Se mai numeste si climax. Este un fenomen fiziologic natural, care apare la femei in jurul varstei de 45-55 de ani. Consta in oprirea definitiva a activitatii ovarelor si deci oprirea definitiva a menstruatiei. Desi unele persoane tind sa creada ca oprirea activitatii ovarelor presupune disparitia posibilitatii de a face dragoste, acest lucru este complet fals.
In cazul barbatilor, scade productia de testosteron si apare andropauza. Se manifesta in majoritatea cazurilor in jurul varstei de 70 de ani. Odata cu andropauza, apar si schimbarile caracteriale si de comportament ale barbatului. Uneori, se poate ajunge la o manifestare sexuala in exces, ceea ce impinge deseori barbatul la aventuri erotice sau sexuale cu persoane tinere. Alteori, impulsul sexual se poate indrepta chiar catre copii.
Activitatea sexuala continua!
Exista o multime de cupluri care sunt echilibrate si care isi continua activitatea sexuala cu mai multa implicare emotionala prin mangaieri, tandrete, imbratisari. Astfel se stimuleaza si se imbogateste intimitatea relatiei de cuplu. O mare parte din izolarea si depresia care insotesc varsta a treia ar putea fi evitate printr-o activitate sexuala adecvata. Nu vorbim acum despre batrani ca despre niste maniaci sexuali, ci despre niste oameni care au dreptul sa continue sa aiba o viata sexuala satisfacatoare si sanatoasa. Cei care sunt vaduvi au sansa de a-si cauta parteneri de viata potriviti, iesind in societate si cunoscand oameni noi cu care sa interactioneze.
Prea batrani pentru sex!?
In cazul oamenilor care au iesit la pensie si a caror sfera de activitati s-a diminuat considerabil, este nevoie de mai mult sex decat inainte. Si nu mai putin sex, asa cum sustin in mintea noastra ideile preconcepute. Una dintre credintele irationale care s-a insinuat in mentalitatea umana este ca, de la o varsta, oamenii sunt prea batrani pentru sex. Acest fapt este complet fals.
Organele sexuale au o rezistenta uimitoare, ceea ce face ca acestea sa nu se epuizeze. Actul sexual este posibil si dorit pana la zborul catre eternitate. Activitatea si preocuparea sexuala dupa varsta de 60 de ani sunt terapeutice in adevaratul sens al cuvantului.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei