Sexul in timpul sarcinii pune fatul in pericol?
In momentul in care cuplul asteapta un copil, schimbarile care au loc sunt diverse: unii nu stiu daca e bine sau nu sa faca sex in timpul sarcinii, unii raresc partidele de sex in timp ce altii le refuza cu desavarsire. Insa, aceasta activitate poate aduce multe beneficii si in special poate creste apropierea dintre parteneri iar orgasmul poate dura chiar mai mult. Este un mit faptul ca sexul in timpul sarcinii poate cauza avort – acesta apare de cele mai multe ori datorita unor anomalii cromozomiale.
Exista, intr-adevar, situatii speciale in care este contraindicat de catre medicul specialist sexul vaginal sau anal deoarece poate pune in pericol viata fatului. In aceste cazuri se pot folosi diverse metode si parti ale corpului pentru satisfacrea reciproca.
Cand nu este indicat sexul in timpul sarcinii:
– Sangerari vaginale
– Dureri abdominale
– Risc iminent de avort
– Cervix prea scurt sau dilatat
– Placenta previa
– Probabilitatea declansarii premature a travaliului
– Risc de nastere prematura
– Istoric de nasteri premature sau sarcini pierdute
– Insuficienta cervicala
– Partener cu herpes genital sau orice boala cu transmitere sexuala
S-a observat ca la unele femei aflate in al doilea trimestru de sarcina, libidoul si dorinta sexuala au crescut din cauza modificarilor hormonale din organism. Respectul de sine a crescut iar voluptatea le-a facut sa se simta mai sexy ca inainte. Intensitatea orgasmului poate creste si in al treilea trimestru de sarcina, insa alte femei se pot confrunta in aceasta perioada cu un libidou scazut.
Pentru a evita riscul de nastere prematura, este recomandata abstinenta cu 2-3 saptamani inainte de nastere, deoarece fatul este foarte aproape de capatul colului uterin. In general, copilul este foarte bine aparat atat de lichidul amniotic care are rol de amortizor, dar si de membrana uterului. Se poate ca dupa un orgasm sa se simta miscarile fatului, dar asta nu inseamna ca a simtit disconfort sau durere.
In ceea ce priveste pozitiile sexuale, acestea se vor modifica putin din cauza schimbarilor fizice ale viitoarei mamici. In principiu, pozitiile trebuie sa fie comode, fara a pune presiune asupra abdomenului si fara o penetrare prea adanca. Dupa saptamana 16 de sarcina, statul pe spate trebuie inlocuit cu statul in lateralul partenerului, deasupra sau in fata lui. Tot in aceasta perioada, pentru ca muschii vaginali se strang, vaginul poate sa nu fie destul de lubrifiat si sa ingreuneze penetrarea prin restrictionarea miscarilor. Dupa o partida de sex sau chiar in timpul ei, viitoarea mamica poate simti contractii sau crampe abdominale care nu trebuie sa o ingrijoreze, deoarece acestea nu tin mai mult de cateva minute.
Atentie! In situatia unei partide de sex oral, este interzis ca partenerul sa sufle aer in interiorul vaginului deoarece poate determina embolie prin blocarea unor vase de sange, fapt ce poate fi fatal pentru mama sau bebelus.
Text: Iacob Diana, Farmacist