Sexul cu necunoscuti, incitant de periculos
Varsta adolescentei, un teren propice
La varsta adolescentei, tinerii isi construiesc propria retea ierarhica de valori in viata lor. Ei ajung sa creada ca ceea ce au dobandit pe parcursul copilariei de la parintii lor este imperfect sau gresit. In schimb, tot ceea ce este strain sau necunoscut are mult mai multe sanse sa fie perfect sau corect.
Imaginatia tinerilor adolescenti este inundata de imagini perfecte ale “strainului” ideal proiectat pe ecrane, in reviste si mai ales in mintea lor.
Cealalta fateta a monedei, adica a imaginii persoanelor familiare, provoaca in imaginatia acestora atitudini de repulsie, imagini realiste, situatii conflictuale care le creeaza practic o imagine a imperfectiunii.
In acest caz, va intreb cum sa nu-si doreasca acestia sa se intalneasca cu persoane necunoscute?
Necunoscutul, Perfect, dar si Periculos
Chiar daca persoana straina este aproape de perfectiune, dezirabila,
aceasta este si infricosatoare, mai ales prin prisma lipsei de informatii despre ea.
Cineva care este infricosator este cineva necunoscut. Este altfel decat cunosti sau iti imaginezi ca ar putea fi. Iar lucrul acesta te sperie intr-o masura mai mica sau mai mare. Daca nici limba sa nu iti este familiara, atunci ce iti mai ramane de facut!? Evident, sa iti concentrezi atentia pe ceea ce ati putea face impreuna si nu pe ce spune. Deci faptele conteaza, si nu vorbele.
Fuga de familiar…
Atunci cand traiesti cu cineva cunoscut inca din copilarie, ajungi sa simti
nevoia sa cunosti o noua persoana, mai ales daca esti baiat. Poate ca cel mai bun lucru care i se poate intampla unui baiat intr-o astfel de situatie este sa descopere o latura necunoscuta a partenerei sale.
Dar daca esti fata, cel mai bun lucru care ti se poate intampla ar fi daca
partenerul tau de cuplu ar incepe sa te surprinda cu fapte pe care doar un strain le-ar fi putut concepe.
Care ar fi explicatia?
Ca oameni, cu totii avem la baza un instinct sexual. Se pare ca sexualitatea unui strain nu este diferita de sexualitatea celor care ne sunt familiari.
Daca luam insa in calcul faptul ca o persoana tanara nu cauta in sexualitate atat sexul, cat cunoasterea, atunci vom admite ca partea bazata pe comunicare a unei relatii de cuplu, dar nu numai, este mult mai importanta decat cea care priveste exclusiv placerea sexuala.
In plus, in discutia cu un strain, orice om va acorda prioritate satisfactiilor dobandite prin comunicare.
Din pacate, conform mentalitatii conservatoare, daca un barbat are o relatie cu o femeie straina, este considerat un partener capabil. Insa, daca o femeie isi gaseste un partener strain, este privita ca o usuratica.
De ce alegem parteneri straini?
In spatele gestului de a alege un partener strain se afla instinctul de evitare a consangvinitatii, adica a impreunarii indivizilor „de acelasi sange”.
Atunci cand sunt practicate casatoriile intre membrii unei comunitati inchise, frecventa bolilor genetice ale copiilor este mult mai mare.
Totodata, este esentiala identitatea culturala ca parte a identitatii individului, care are nevoie sa poata spuna despre sine si ai sai ca apartin unui neam anume.
In mediul rural se considera ca, daca doi tineri din medii sociale diferite se
casatoresc, ei vor avea mari dificultati de cuplu mai tarziu. Multitudinea de cazuri terapeutice de cuplu confirma credinta rurala.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei