Procrearea, o ratiune a vietii sexuale
Viata sexuala se bazeaza pe mai multe ratiuni care o incurajeaza si o sustin. Una dintre ratiunile vietii sexuale este aceea a procrearii.
Corpul uman si comportamentul oamenilor sunt innascute a fi favorabile pentru aparitia unei sarcini dorite. Acest adevar nu tine cont de genul nostru, barbat sau femeie.
In zilele noastre, oamenii cauta cu inversunare sa obtina placer si divertismentul prin sex. Cu toate acestea, se pare ca cele mai placate ipostaze sexuale sunt tot cele care conduc la sarcina. De exemplu, tendinta de a face dragoste cat mai des a aparut tocmai pentru a creste sansele fecundarii ovulelor femeii de catre spermatozoizii barbatului. Interesant, nu-i asa!?
Aparitia unei sarcini, o cale strategica
O vorba din popor spune ca e mai usor sa faci copii decat sa-i cresti. Intr-adevar, pentru a ramane insarcinata, o femeie trebuie sa indeplineasca un minimum de conditii esentiale.
In primul rand, este necesar ca aceasta sa se afle in perioada fertila a ciclului. De obicei, aceasta perioada fertila se gaseste la mijlocul intervalului de 28 de zile dintre doua menstruatii. In al doilea rand, femeia ar trebui sa primeasca cat mai aproape de intrarea in uter macar un spermatozoid.
La aceste conditii minime se adauga insa o serie de alte conditii, de care s-a ingrijit insasi natura. Este vorba despre un aparat genital dezvoltat, un uter sanatos, ovule produse la timp, sperma cat mai fertila etc.
Pentru a spori sansele cuplului de a face un copil, specialistii recomanda pozitia clasica, pe spate, folosita o data pe zi, mai multe zile la rand in perioada fertile. Dupa ce face dragoste, e bine ca femeia sa stea cam jumatate de ora pe spate, cu partea de jos a corpului ceva mai ridicata, punand o perna sub bazin.
Cum recunoastem ziua ideala pentru a procrea?
Pentru a afla cat mai exact in ce zi a ciclului are ovulatia, femeia care isi doresc o sarcina poate masura temperatura din vagin in fiecare dimineata, in perioada dintre doua menstruatii.
Va observa ca intr-o zi temperatura scade cu aproape un grad, apoi creste brusc tot cu un grad si se mentine tot asa pana la ciclul urmator. Ziua anterioara cresterii temperaturii este cea a ovulatiei, iar la femeile cu cicluri regulate ea este aceeasi de fiecare data.
A face dragoste in acea zi este reteta cea mai sigura pentru a avea un copil.
Dragostea cuibarita in “viitoarea mama”
Si iata cum incepe sa creasca o poveste de dragoste in “femeia viitoare mama”!
Ovulul femeii are o perioada indelungata de pregatire pentru marea intalnire cu “necunoscutul” spermatozoid, in ziua a 14-a a ciclului.
Exilat din casa lui parinteasca, si anume unul dintre ovare, ovulul urmeaza traseul uneia dintre trompele uterine. Aceasta din urma il ghideaza catre uter timp de cinci zile. In acest interval de timp ar trebui sa aiba loc “marea intalnire” cu unul dintre cele trei sute de milioane de spermatozoizi prezenti in vaginul unei femei care tocmai a facut dragoste.
Spermatozoizii sunt activi in corpul femeii cam 48 de ore. Unii insa rezista si zece zile. Calatorind cu trei centimetri pe ora, cam 2.000 dintre acesti spermatozoizi ajung in trompa la doua ore de la ejaculare, urmand ca un singur spermatozoid sa fecundeze ovulul.
Imediat dupa aceea, ovulul fecundat va suferi diviziuni succesive si va calatori catre partea de sus a uterului, cuibarindu-se acolo.
De acum inainte, modificari rapide vor avea loc nu numai in embrion, ci si in corpul viitoarei mame.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei