Perceptia asupra sexului dupa varsta de 40 de ani
Cresterea greutatii corporale, reducerea masei musculare si a rezistentei osoase, lenevirea metabolismului, instabilitatea psiho-emotionala sunt doar cateva dintre efectele declinului hormonal asupra persoanelor trecute de varsta de 40 de ani.
In cazul femeilor, dupa varsta de 40 de ani scade productia de estrogen, ceea ce va conduce inevitabil la instalarea menopauzei. In cazul barbatilor, scade productia de testosteron, ceea ce va conduce la instalarea andropauzei, un fel de “menopauza” dar aplicata barbatilor.
De asemenea, modificarile hormonale vor determina si scaderea libidoului sau a energiei psiho-sexuale. Acest fapt va atrage si declinul activitatii erotico-sexuale.
Dincolo de toate aceste manifestari la nivel corporal si psihologic, atitudinea persoanei fata de sine va face diferenta in ceea ce priveste comportamentul sexual, care este influentata de scenariul de viata al acesteia.
Exacerbarea functiei erotice dupa 45 de ani
Intre varsta de 45 si varsta de 55 de ani, atat la femei, cat si la barbati, se exacerbeaza functia sexuala. Dincolo de varsta de 55 de ani se va instala un conflict intern intre virilitatea cerebrala si diminuarea potentei sexuale.
Desi exista femei care cred ca oprirea activitatii ovarelor presupune disparitia posibilitatii de a face dragoste, acest lucru este complet fals. Acelasi lucru se aplica si in cazul barbatilor, atunci cand intra in perioada critica a andropauzei. Andropauza se manifesta in majoritatea cazurilor in jurul varstei de 70 de ani, desi se poate manifesta inca de la 30 sau 40 de ani.
Astfel ca, in jurul varstei de 40 de ani, celulele testiculelor care secreta hormonul testosteron incep sa dispara si sunt inlocuite lent de tesut, exact ca in cazul ovarelor la femei. In mod lent si treptat, secretia de testosteron scade si sexualitatea masculina descreste.
Secretia hormonului scade cu 1% pe an incepand cu varsta de 40 de ani.
Schimbarile caracteriale si de comportament ale barbatilor nu sunt de neglijat. Uneori se poate ajunge la manifestari sexuale excesive, ceea ce impinge deseori barbatul la aventuri erotice sau sexuale cu persoane tinere. Alteori, impulsul sexual se poate indrepta chiar catre copii.
Intimitatea in relatia de cuplu, putin altfel dupa 40 de ani
Manifestarile descrise mai sus nu sunt obligatorii in toate cazurile.
Exista cupluri care reusesc sa se mentina pe linia de plutire dupa varsta de 40 de ani, care sunt echilibrate si au o viata intima cat de cat ok. Ele isi continua activitatea sexuala, insa cu o mai mare implicare emotionala prin mangaieri, tandrete, imbratisari. Astfel ca nu numai ca intimitatea relatiei de cuplu nu este disturbata, dar este si stimulata si imbogatita.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei