Infectia cu HIV/SIDA, influentata de consumul de etnobotanice
Numarul persoanelor infectate cu HIV a crescut alarmant, din cauza consumului de droguri injectabile. Potrivit ultimelor rapoarte, in Romania, in ultimii 4 ani, de la 3% din totalul cazurilor noi depistate in 2010, s-a inregistrat o crestere alarmanta, la 29% de cazuri noi depistate in 2013.
Varful incidentei se regaseste la persoanele cu varsta cuprinsa intre 25 si 34 de ani. Desi Romania se afla in zona central-europeana a tarilor cu o incidenta scazuta a infectiei cu HIV, in cursul anului 2012, numarul consumatorilor de droguri injectabile a crescut alarmant si, in special, pe grupa de varsta 15-24 ani.
“Conform ultimelor date publicate de ECDC (European Centre for Disease Prevention and Control) si de Biroul Regional OMS pentru Europa, s-a inregistrat o crestere de 8% a cazurilor noi de infectie HIV/SIDA in anul 2012 in Europa, fata de anul 2011. Tara noastra a inregistrat o crestere majora a numarului de bolnavi printre consumatorii de droguri (etnobotanice) care au dobandit virusul prin utilizarea in comun a seringilor. Dupa cum se stie, efectul etnobotanicelor este de mai scurta durata, ceea ce duce la cresterea numarului de injectari (10-20 de ori pe zi). Folosirea in comun a seringilor conduce la coinfectii HIV/VHC (76%) sau HIV/VHC/VHB (11%)”, declara doamna doctor Mariana Mardarescu, medic primar Boli Infectioase, sef sectie Imunodepresie copii si adolescenti, la Institutul National de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals” .
Desi numarul persoanelor infectate cu HIV a crescut alarmant din aceasta cauza, in Romania, principalul mijloc de a contracta aceasta boala ramane cel pe cale sexuala, statisticile indicand o crestere de aproximativ 50% dintre cazurile noi, depistate in anul 2012, dar si o incidenta de 3% prin transmiterea materno-fetala. La nivel global, aproximativ 38 de milioane de persoane sunt infectate cu HIV/SIDA.
Text: Alexandra Lupu