Homosexualitatea, buna sau rea?
Homosexualitatea nu mai este ce a fost candva. Atunci era doar un amalgam de practici sexuale. Acum este un fenomen legat de drepturile omului, de drepturile civile, de corectitudinea politica, de drepturile muncii, de libertatea de expresie, de armata, de hartuire sexuala etc.
In schimb, practicile sexuale au ramas aceleasi din cauza posibilitatilor limitate din punct de vedere anatomic.
O mare provocare
Homosexualitatea este starea in care o persoana este interesata emotional si sexual de cei de acelasi sex cu ea. Din cauza unor restrictii anatomice si fiziologice implicate, este necesar a fi depasite obstacole imense. Insa, in perceptia homosexualilor, tocmai aceste obstacole reprezinta marea provocare. Acest lucru ii determina sa abordeze situatia cu ingeniozitate si cu o energie nelimitata.
Iesita la vedere, homosexualitatea a inflorit brusc ca o uriasa subcultura. Daca in trecut se afla in umbra, in prezent se afla in centrul atentiei.
De exemplu, in SUA exista biserici pentru homosexuali, filme pentru homosexuali, plaje pentru homosexuali, restaurante pentru homosexuali, chiar si seriale de televiziune cu teme homosexuale.
Ce provoaca homosexualitatea?
Nu exista o explicatie simpla avand in vedere complexitatea acestui comportament uman. Unii spun ca problema este genetica. Cu alte cuvinte, te nasti cu ea si nu poti face nimic in acest sens.
Altii o considera o boala mentala, psihologica, ce se poate vindeca prin psihoterapie. O identitate psihosexuala conturata in mod deficitar din cauza unei relatii dependente, dar ostile, cu mama, dar si lipsa unei figuri masculine paterne cu care baiatul sa se identifice adecvat pot constitui cauze psihologice ale homosexualitatii.
Unii o eticheteaza ca perversiune sexuala. Altii, majoritatea homosexuali, spun ca este normala, exact ca si heterosexualitatea.
Buna sau rea?
Raspunsul la aceasta intrebare este unul ce tine de o judecata filozofica. Fiecare este liber sa considere homosexualitatea ca fiind ceva bun sau rau. Ramane la aprecierea fiecaruia cum isi formeaza o opinie personala, conform faptelor si propriilor credinte.
Politizarea excesiva, cu incarcatura emotionala, a condus la aparenta nevoie sau dorinta a fiecaruia dintre noi de a sti daca celalalt este pentru sau impotriva.
Medicii si cercetatorii nu privesc fenomenul in termeni de bun sau rau. Aceasta apreciere valorica nu este importanta pentru ei. Homosexualii sunt perceputi ca fiinte umane al caror comportament sexual diferit este studiat din punct de vedere stiintific.
Prognostic in procente
Se pare ca 2,8% dintre barbati sunt homosexuali si 9% dintre barbati au avut cel putin o experienta homosexuala dupa pubertate.
Dincolo de statistici, vizibilitatea homosexualitatii creste pentru ca tot mai multi homosexuali isi exprima deschis orientarea sexuala fara a o nega. Constientizarea homosexualitatii creste pe masura ce apar in presa tot mai multe probleme sociale ale homosexualilor.
Cel mai important lucru nu este daca exista pe lume mai multi sau mai putini homosexuali decat inainte. Este evident ca acestia nu vor disparea niciodata. De aceea este esential ca toti – parinti, copii, profesori, oficialitati guvernamentale – sa invete despre ei si sa ii inteleaga.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei
Web: