Exista viata dupa mastectomie
Mastectomia nu trebuie sa reprezinte finalul vietii de familie si al vietii sociale a femeii! Pe 16 octombrie, de Ziua Reconstructiei Sanului, o echipa medicala de la clinica Zetta a decis sa se alature luptei impotriva cancerului mamar, cu scopul de a sprijini si informa totodata femeile din Romania care se confrunta cu necrutatoarea boala ca, dincolo de aceasta suferinta, exista posibilitatea de a-si regasi echilibrul vietii sociale si de familie.
In sprijinul acestei campanii, echipa formata din chirurgii Dumitru Totir si Andrei Stefanescu si medicul specialist anestezist Irina Rentea, echipa condusa de dr. Dragos Zamfirescu, au efectuat pro-bono o operatie de reconstructie mamara, folosind testut propriu de pe abdomenul pacientei, care suferise o mastectomie in urma unui cancer la san.
„Din pacate, majoritatea femeilor care traiesc cu stigmatul lipsei unuia sau a ambilor sani nu stiu ca li se pot reconstrui sanii si nici nu cunosc care sunt variantele de refacere pentru ca nu au fost informate niciodata. Am corelat momentul acestei operatii cu Ziua Reconstructiei Sanului – 16 octombrie – pentru a transmite un mesaj cat mai eficient si pentru a reduce deficitul de informatii legat de reconstructia de san dupa mastectomie. Am decis sa realizam aceasta operatie chiar suportand costurile ei, pentru a face cunoscut faptul ca reconstructia poate face ca viata unei victime a mastectomiei sa continue la fel de armonios ca a oricarei alte femei”, a declarat dr. Dragos Zamfirescu, medic primar chirurgie plastica si microchirurgie reconstructiva.
Lisabona-Gilda Zahariali, pacienta care a beneficiat de aceasta interventie, a fost diagnosticata cu cancer mamar, iar in urma unei mastectomii a sanului drept viata ei de familie si cea sociala au avut de suferit.
„E incredibil de greu sa treci printr-un astfel de soc, iar societatea noastra, de la medici la oamenii de pe strada, nu e pregatita sa ajute femeile in situatia mea. Niciun oncolog nu mi-a vorbit vreodata despre posibilitatea refacerii sanului dupa operatie si stiu multe alte femei care va pot spune acelasi lucru. Sa mergi pe strada si sa auzi oameni razand de tine pentru ca ai un singur san este extrem de greu, doare pana la lacrimi. Stiu femei care isi umpleau cupa goala a sutienului cu saculeti cu nisip sau fasole, doar pentru a preveni asemenea momente jenante. Pentru ca traim intr-o astfel de societate, am un singur mesaj pentru femei: ca sa nu ajungeti in astfel de situatii grele, faceti un screening mamar anual”, este indemnul pacientei careia astazi viata ii surade din nou.
Text: Alexandra Lupu