Dezvaluirea totala poate scadea nivelul de atractivitate sexuala in relatia de cuplu
Marturisirile catre celalalt, cu masura!
Doi oameni care se iubesc au tendinta de a se dezvalui reciproc unul altuia intr-o maniera totala. Practic, pentru acestia o astfel de atitudine transparenta simbolizeaza increderea completa in celalalt si iubirea adevarata.
Insa, faptul ca iubesti pe cineva nu justifica impartasirea tuturor secretelor tale cu acea persoana. Este cunoscut faptul ca instrainarea are o importanta deosebita in mentinerea atractivitatii sexuale.
De exemplu, in special baietii pun mare valoare pe relatarea trecutului erotic al iubitelor lor. Gresit! A afla cu lux de amanunte cu cine a mai fost si ce a mai facut partenera de cuplu genereaza intr-un baiat o trauma psihica greu de compensat, marturisirea devenind o sursa de tulburari sexuale si de cuplu pentru multi ani de zile.
Vorbesc despre intimitatea specifica fiecarei relatii de cuplu, fie ca este trecuta, actuala sau potentiala. E ca si relatia terapeutica dintre client si consilierul psihologic, relatie caracterizata de confidentialitate.
Este important sa apreciati faptul ca ce a fost intre doi oameni intr-o relatie de cuplu este o chestiune care ii priveste doar pe acestia doi. Oricat de mult ar insista o terta persoana, chiar daca este actualul tau partener de cuplu, aceste aspecte nu il privesc.
Confesiunea, un ritual in afara relatiilor de prietenie
Acelasi lucru se aplica si in relatiile de prietenie. Faptul ca esti prieten foarte bun cu cineva nu justifica impartasirea tuturor secretelor cu acea persoana.
Confesiunea este un ritual implinit in deplina securitate cu o persoana straina, cu care nu convietuiesti, care nu ti se marturiseste la randul sau
si care este investita cu puterea ascultarii pozitive, adica puterea de a asculta fara sa judece.
Cred ca relatia de prietenie sau de cuplu nu intruneste caracteristicile definitiei confesiunii prezentate mai sus. Astfel ca se impune limitarea marturisirilor la ceea ce puteti face impreuna.
Este esential de clarificat faptul ca schimbul de idei care innobileaza prieteniile nu inseamna confesiune. Confesiunea se concretizeaza in relatarea unor intamplari sau trairi a caror impartasire te poate face vulnerabil in fata celuilalt.
Erotismul vulnerabilizeaza
Erotismul este caracterizat de pudoare. Astfel ca vorbim despre ceva care vulnerabilizeaza structura de personalitate umana.
De asemenea, este foarte important sa meditati la urmatorul aspect. A oferi celui mai bun prieten toate detaliile despre persoana iubita inseamna a crea premise propice pentru ca acel prieten sa asimileze iubirea ta. Lucrurile incep sa se confunde mai ales prin prisma unor relatii de prietenie lipsite de granite. Practic, emotiile, sentimentele, gandurile iti vor fi preluate inconstient de persoana careia i te dezvalui. Astfel ca aceasta se va contamina de povestea ta, ajungand sa o considere ca fiind propria ei poveste.
Altfel, cum s-ar explica numeroasele cazuri in care cea mai buna prietena fura iubitul celei care i s-a confesat cu atatea detalii!?
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei