Cum ne influenteaza astenia de primavara viata sexuala?
A sosit primavara. Si odata cu ea natura incepe sa infloreasca, pasarile sa ne incante auzul cu glasul lor melodios, fluturasii sa ne bucure privirea cu imaginea lor multicolora.
Insa primavara obisnuieste an de an sa ne arate si cealalta fata a sa mai putin placuta de noi, oamenii. Zilele mai incarcate de lumina, fluctuatiile meteo bruste de temperatura, schimbarea orei sunt doar cateva din aspectele primaverii cu impact negativ asupra psihicului nostru si nu numai.
Acest fenomen reprezinta ceea ce se cheama “astenia de primavara”.
Astenia de primavara, o stare generala de disconfort!
Astenia de primavara este o stare generala de disconfort psihic si somatic caracterizata prin fatigabilitate, epuizare rapida, memorie deficitara, iritabilitate, labilitate emotionala, insomnie, adesea insotite de o stare depresiv-anxioasa traita penibil si constient de catre bolnav.
Simptomele asteniei de primavara sunt dintre cele mai diverse si suparatoare.
Sentimentul persistent si neplacut de oboseala si slabiciune corporala apare dupa eforturi mintale si fizice minore, cum ar fi desfasurarea sarcinilor zilnice care n-ar trebui sa ceara depunerea unui efort deosebit. Gandirea este si ea afectata prin dificultati de concentrare, incapacitate pentru o activitate intelectuala sustinuta si memorie deficitara. Din punct de vedere emotional, oamenii se simt tensionati, iritabili, plictisiti si dominati de sentimente neplacute.
Alte acuze comune sunt cele legate de planul somatic si anume cefalee difuza, dureri nespecifice, crampe, sensibilitate excesiva la zgomot si la alti stimuli senzoriali, slabiciune fizica generala, intoleranta la schimbarile de temperatura, palpitatii etc. De asemenea, incapacitatea de relaxare poate degenera in tulburari de somn precum insomnia, somnul intrerupt, vise care tulbura somnul sau somn neodihnitor.
Viata sexuala este evident afectata!
Sa ne gandim putin! Cine mai are chef de sex atunci cand se simte epuizat, slabit, obosit, tensionat, depresiv, deranjat corporal si nedormit!?
Evident ca aceasta afectiune face ca dorinta sexuala sa fie mult diminuata. Acest fapt conduce la imposibilitatea femeii de a ajunge la orgasm si la probleme temporare de potenta la barbati.
Astenia de primavara are efecte nedorite asupra vietii sexuale a partenerilor de cuplu. Anxietatea si stresul resimtit afecteaza considerabil in directia negativa calitatea actului sexual.
Remedii eficiente in lupta cu astenia de primavara
- Mareste consumul de vitamina C. Cele mai bune surse de vitamina C sunt: macesele, catina, ardeii iuti, coacazele negre, urzica, patrunjelul, rosiile, kiwi, citricele si varza de Bruxelles.
- Miscarea in aer liber. Startul diminetii poate incepe cu o plimbare sau o alergare usoara in parc.
- Consuma fructe proaspete si de sezon, legume diverse si verdeturi (patrunjel, marar, spanac, salata verde, ceapa verde, rucola, urzici, stevie, leurda).
- Opteaza pentru alimente bogate in magneziu si fier. Cele mai bune surse de magneziu le gasesti in: sfecla, spanac fiert, naut fiert, caise uscate, fasole alba si rosie fiarta, porumb fiert, broccoli, papadie cruda, cartofi copti, nuci, seminte de floarea-soarelui, migdale, smochine uscate, curmale uscate, prune uscate, banane. Absorbtia fierului este stimulata de vitamina C.
- Bea ceai verde. Este antioxidant, tonic si revigorant.
Atentie! Odata cu astenia de primavara se poate instala si dispozitia depresiva, o afectiune mult mai serioasa. Daca va regasiti in aceasta situatie, este recomandabil sa apelati la ajutor de specialitate, consiliere psihologica sau psihoterapie! Sanatatea are prioritate!
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei