Cresterea si dezvoltarea copilului intre 0-3 ani
Prima copilarie reprezinta cresterea si dezvoltarea copilului in prima perioada a vietii sale si cuprinde 3 etape: nou-nascut, sugar si anteprescolar. Este stiut faptul ca fiecare copil in parte are un ritm propriu de crestere si dezvoltare. Pe langa nevoile alimentare, bebelusul trebuie sa fie supravegheat permanent, sa fie ferit de boli, sa fie stimulat intelectual si sa creasca intr-un mediu calduros si apropiat de familie.
In ceea ce priveste ritmul de dezvoltare, de crestere in greutate si inaltime, nu exista doi copii la fel.
Pentru a sti daca se dezvolta corect, un parinte trebuie sa cunoasca reperele psihice, motorii si cognitive normale dar si faptul ca ele pot varia chiar si cu o luna. Imediat dupa nastere, probabil in urma eliminarii meconiului si urinei, copilul scade putin in greutate, insa dupa prima saptamana de viata incep sa apara progresele. In primele 4 luni de viata va inregistra o crestere in greutate cu 500 g/luna, dupa luna a 6-a – cu 250 g/luna iar dupa un an – cu 200g/luna. Referitor la miscare, la inceput bebelusul isi poate sustine capul atunci cand sta pe burtica iar dupa 3 luni poate sta la verticala fara sa-i mai sustii capul. Acum va face mini-flotari, va desface pumnii, va tine jucariile si va veti putea juca impreuna. Atentia se dezvolta, iti va recunoaste chipul si va coordona mai bine mainile cu privirea. Daca la aceasta varsta este absent, nu zambeste si nu se concentreaza pe obiectele in miscare, trebuie sa discuti cu un medic. Pana in 7 luni isi recunoaste numele, sta in fundulet, are tonus muscular si se rostogoleste. In jurul varstei de un an vei putea auzi si primele cuvinte in timp ce se grabeste sa apuce orice gaseste interesant prin casa. Mersul, saritul, alergatul, urcatul scarilor, jucatul cu mingea, ridicatul pe varfuri, toate se vor intampla inainte de 2 ani cand va intelege tot ce-i spui si va formula fraze simple. Mazgalitul, aruncatul mingii, construirea turnuletelor si imitatul adultilor vor fi principalele lui activitati. Perioada implinirii varstei de 3 ani va fi memorabila pentru ca se va juca mai mult ca oricand, se va intelege cu toate persoanele deoarece in vocabular va avea sute de cuvinte, dar va cunoaste si primele frici. Va fi activ social, isi va face prieteni, va imparti jucarii si va da dovada de afectiune si empatie. Insa daca la aceasta varsta este dominat de anxietatea de separare si nu interactioneaza cu alti copii, va trebui sa ceri sfatul medicului deoarece ai motive sa fii ingrijorata. Incearca sa-i fii copilului mereu alaturi pentru a-l sprijini, pentru a-l invata mereu lucruri noi si pentru a-l lauda atunci cand reuseste ce-si propune. Nu-l certa si nu-i spune ca nu e suficient de mare pentru a face ceva deoarece va fi descurajat si va creste nesigur pe el.
Atentie:
O crestere si o dezvoltare normale presupun un stil de viata sanatos inca de la nastere, fara dezechilibre alimentare! Primii ani de viata sunt esentiali pentru binele fizic, emotional si intelectual al viitorului adult.
Text: Diana Iacob, Farmacist