Consecintele abstinentei sexuale asupra sanatatii
Tot ceea ce are legatura cu actul sexual este stimulant si excitant in aceeasi masura. Altfel spus, experienta sexuala este o experienta fascinanta.
Sexul ne ofera acea sclipire in viata noastra care sa ne mentina spiritul treaz si vivace. O mare parte din izolarea si depresia care incearca din ce in ce mai multe persoane ar putea fi evitata printr-o activitate sexuala adecvata. Nu vorbim acum despre oameni ca despre niste maniaci sexuali, ci despre niste oameni care au dreptul la o viata sexuala satisfacatoare si sanatoasa. De exemplu, conform traditiei chinezesti, energia sexuala este o parte a capitalului de energie vitala transmis transgenerational, de catre parintii nostri.
Libidoul este considerat energia vitala umana. Ca atare, este nevoie de atentie si preocupare din partea noastra in vederea stimularii libidoului, mai ales in acele perioade in care acesta nu se manifesta la cote inalte.
Viata sexuala activa, parte a unui stil de viata sanatos
Viata sexuala este parte a unui stil de viata sanatos. O viata sexuala activa prezinta urmatoarele beneficii majore:
– dezvoltarea mirosului,
– reducerea riscului de boli cardiovasculare,
– scaderea in greutate si mentinerea unei forme fizice bune,
– reducerea riscului de depresie,
– diminuarea durerilor,
– frecventa mai scazuta a racelii si gripei,
– ameliorarea continentei urinare,
– imbunatatirea dentitiei si lista poate continua.
Consecintele abstinentei sexuale asupra sanatatii
Conform specialistilor in domeniu, activitatea sexuala nu este doar o dorinta umana, ci reprezinta o necesitate a organismului nostru. Ca urmare, privarea organismului de o nevoie a sa conduce la efecte asupra persoanei, atat la nivel fizic, cat si comportamental.
Exista studii efectuate in acest sens care arata consecinte ale abstinentei cum ar fi: aparitia dificultatilor de concentrare la activitatile zilnice, scaderea stimei de sine, cresterea nivelului de stres, anxietate, atacuri de panica, stari de tristete sau de nervozitate. Evident ca aceste efecte tin de planul psiho-emotional, psihicul persoanelor fiind afectat considerabil.
Femeile vor prezenta un risc crescut de a dezvolta afectiuni ginecologice si de instalare a unei menopauze timpurii.
Barbatii se vor confrunta cu afectiuni ale functiei testiculare. In caz contrar, barbatii vor prezenta un risc mai mic de a dezvolta cancer de prostata.
Putem aduce in discutie si afectiunile cardiace sau osteoporoza, care pot fi influentate de abstinenta sexuala. Conform altor studii, dezvoltarea unei forme sau alta de cancer poate avea legatura cu lipsa vietii sexuale. In concluzie, majoritatea specialistilor apreciaza faptul ca sexul poate fi considerat un veritabil medicament avand in vedere hormonii “buni” care se elibereaza in organism in timpul actului sexual.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei