Complexele sexuale ale ei si ale lui
S-a dovedit stiintific ca persoanele frumoase, cu sex-appeal sunt mai bine recompensate pentru activitatea lor profesionala, sunt tratate cu mai mare indulgenta si au sanse mai mari de a obtine un loc de munca. Alte caracteristici pozitive atribuite unei persoane pline de farmec sunt: inteligenta, sociabilitatea, increderea in sine, stima de sine, altruismul, generozitatea, simpatia etc.
Frumusetea este o notiune relativa. Depinde de perceptia fiecarei persoane in parte, iar aceasta perceptie este una pur subiectiva. Exista persoane care se simt atrase de masurile considerate a fi ideale, de genul 90-60-90. Pe cand, alte persoane resimt atractie fata de masurile mai rotunjoare. Totul tine de subiectivitatea individuala. Se cunoaste deja faptul ca femeile au fost si sunt preocupate mai mult de aspectul lor fizic deoarece pentru acestea frumusetea si farmecul infatisarii au o valoare strategica pe toate planurile vietii lor. In schimb, pentru barbati aceste trasaturi fizice au valoare pur facultativa.
Azi, complexele lui decurg dintr-o stima de sine scazuta
In zilele noastre, majoritatea barbatilor se confrunta cu o situatia care pana nu de mult putea parea imposibila prin prisma contextului social al relatiilor dintre femei si barbati existent la vremea respectiva.
Odata cu venirea si lupta feministelor pentru castigarea suprematiei sexuale, barbatii s-au trezit intr-o ipostaza noua, provocatoare si nebanuita pana in acest moment, aceea de a relationa cu niste femei mai masculine decat si-ar fi imaginat vreodata. Practic, s-au trezit in fata unor femei dominatoare, active, competitive si cu o dorinta sexuala extrem de arzatoare, poate chiar mai arzatoare decat cea a barbatilor. Toate aceste caracteristici, specific masculine, descriu femeia din zilele noastre.
Atunci cand barbatii au constatat si constientizat in toata amplitudinea sa acest lucru, dintr-odata, s-au transformat din niste barbati increzatori in fortele proprii si in sexualitatea lor in niste barbati nesiguri, nelinistiti si chiar complexati.
Frica pe care o resimt acestia este de proportii catastrofice din punctul lor de vedere. Astfel ca ei se tem cel mai mult de faptul ca nu vor reusi sa se ridice la inaltimea asteptarilor partenerei lor de cuplu. Ceea ce va avea ca efect negativ dezamagirea femeii iubite si orientarea acesteia catre un alt barbat mai competent sexual.
Fantasma unui Don Juan veritabil
Aflat fata in fata cu o partenera de cuplu din ce in ce mai pretentioasa si exigenta atat fata de ea insasi cat si fata de partener, barbatul din zilele noastre isi imagineaza ca va da gata o astfel de femeie doar daca abordarea sa sexuala va fi demna de scenariul unui film pornografic.
Cu alte cuvinte, barbatii viseaza sa atinga un nivel superior, daca nu chiar ideal, de performanta sexuala. In acest fel cred ei ca vor izbuti sa mentina interesul si dragostea persoanei iubite.
In drumul lor catre acest ideal, cel al unui Don Juan veritabil al vremurilor trecute, barbatul comite anumite erori din pricina unei motivatii mult prea intense de performanta sexuala. Este cunoscut faptul ca pentru a reusi un proiect sau a se atinge un obiectiv, este necesar ca oamenii sa fie determinati motivational in mod optim si echilibrat astfel incat ratiunea lor sa nu fie perturbata sau confuza. Astfel ca barbatii au tendinta de a confunda dorinta sexuala cu dorinta erectiei si a orgasmului. Multi viseaza sa ejaculeze cat mai tarziu crezand in mod eronat ca astfel vor obtine o satisfactie sexuala mai intensa in relatia de cuplu. Mai mult, acestia cred ca in acest fel isi vor recastiga suprematia si dominatia asupra femeii, pana nu de mult aflate in aria lor de control.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei