Bolile sexuale, dificultatea de a trai placerea erotica
Relatiile dificile, traduse in afectiuni genitale
Durerile genitale sub multiplele lor fatete, de la incapacitate sexuala, frigiditate la disfunctii erectile si chiar sterilitate, apar pe fondul unor dificultati si/sau conflicte intampinate in viata de zi cu zi. Relatiile dificile cu ceilalti, fie ca vorbim de prieten sau prietena, de sot sau sotie, de copil, de soacra, de parinti, se traduc pe planul sexual al vietii prin tensiune, lipsa de dorinta si elan.
Bineinteles ca tot acest dezechilibru in relatiile cu ceilalti vine mana-n mana cu diverse temeri proprii, lipsa de incredere in propria persoana, emotii si sentimente negative de vinovatie, de angoasa, anxietate.
Problemele sexuale ale barbatilor
Un stil de viata dezorganizat atrage dupa sine si dezechilibre pe plan sexual. Astfel, tulburarile lor sexuale sunt strans legate de climatul psihologic in care barbatii traiesc, acesta avand, in speta, o importanta covarsitoare!
Cand vorbesc despre climat psihologic in sensul ca afecteaza viata sexuala a barbatului, ma refer la starea dispozitionala a acestuia, la dificultatile sale de relationare, la stresul profesional sporit, comportament permanent sub presiune, alte tulburari psihiatrice, abuzul de substante (alcool, tutun, droguri), sedentarismul, diverse afectiuni cardiovasculare etc.
Problemele sexuale ale femeilor
Ei bine, problemele sexuale ale femeilor se refera la aparatul sexual format din vagin si uter.
Atunci cand vorbim despre uterul femeii din punct de vedere psihologic, acesta simbolizeaza ideea de cuplu, camin sau cuib. De aici se desprinde ideea conform careia problemele aparute la nivelul uterului traduc frecvent tensiuni in relatiile cu ceilalti, de la membrii familiei la prieteni apropiati. Fie ca vorbim despre frustrari sau suferinte prin prisma abandonului, absentei oamenilor dragi, fie ca vorbim despre dificultati de relationare sau conflicte cu acestia, fie ca vorbim despre moartea cuiva foarte drag, toate acestea afecteaza in sens negativ sanatatea sexuala a uterului.
In cazul vaginului, lucrurile nu stau foarte diferit. In sensul ca sanatatea acestuia este, de asemenea, determinata de toate aspectele psiho-emotionale despre care am vorbit mai sus.
Insa, aici apare si factorul de echilibru sau dezechilibru bacteriologic. Vaginul este populat de colonii imense de bacterii care se reinnoiesc constant si, in acelasi timp, mentin un mediu extrem de special si stabil. Atunci cand acest echilibru tinde catre dezechilibru, ne confruntam cu probleme de relationare sexuala pe fondul neplacerilor si durerilor fizice inerente. Cu alte cuvinte, actul sexual devine dureros din punct de vedere fizic.
Ceea ce face ca sexualitatea sa se transforme dintr-o activitate care presupune placere intr-o activitate dureroasa si sensibila. Cum credeti ca se va simti femeia intr-o astfel de situatie? Evident, sentimentele de vinovatie fata de partenerul de cuplu vor fi intense si inevitabile.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei