Bisexualitatea si homosexualitatea. Sanatate sau boala?
Studiile demonstreaza contrariul!
Timp de mai bine de un secol, s-a presupus, in cadrul cercurilor stiintifice, ca homosexualitatea ?i bisexualitatea sunt maladii mintale. Insa exista studii care au pus pentru prima oara sub semnul intrebarii aceasta presupunere. Se pare ca, in urma cercetarilor mai recente din domeniul sexualitatii umane, nu s-a gasit nicio diferenta intre esantioanele non-clinice de barbati heterosexuali si homosexuali cu privire la raspunsurile date in testele proiective.
Studii ulterioare nu au aratat nicio diferenta intre grupurile heterosexuale si homosexuale in masurarea abilitatilor cognitive si a starii psihologice de bine si de stima de sine.
Mai mult, nu a fost gasita pana in zilele noastre dovada niciunei psihopatologii in studiile non-clinice cu femei bisexuale si barbati bisexuali.
O intreaga literatura de specialitate, deconspirata!
S-a constatat ca literatura care clasifica homosexualitatea si bisexualitatea drept maladii mintale este neintemeiata din punct de vedere metodologic.
Rezultatele acestor studii eronate au fost folosite pentru a sprijini teoriile conform carora homosexualitatea si bisexualitatea sunt boli mintale sau indica un blocaj al dezvoltarii psihosexuale. Cu toate ca aceste studii ajung la concluzia ca homosexualitatea este o boala mintala, ele nu au un suport fundamental in realitate si elaboreaza puncte de vedere ce conduc la reprezentari incorecte cu privire la persoanele lesbiene, gay sau bisexuale.
Astfel ca oamenii de stiinta au avut initiativa de a reexamina aceasta literatura. In acest fel, au fost gasite numeroase erori metodologice, inclusiv termeni neclar definiti, o clasificare inexacta a subiectilor, compararea nepotrivita a grupurilor, discrepan?e in procedurile de esantionare, o lipsa de cunoastere a factorilor sociali dificil de inteles si metode indoielnice de masurare a rezultatelor.
Metaforic vorbind, sa spunem ca intre timp a aparut o intreaga literatura care identifica putine diferente semnificative intre persoane heterosexuale, homosexuale si bisexuale folosind gama larga de trasaturi de personalitate asociate cu functionarea psihologica generala a omului.
Stresul stigmatizarii sociale!
Atunci cand studiile au semnalat diferente intre subiectii homosexuali si heterosexuali cu privire la functionarea psihologica, aceste diferente au fost atribuite efectelor stresului legat de stigmatizarea suferita de subiecti pe baza orientarii lor sexuale. Acest stres poate conduce la cresterea riscului de tentative de suicid, abuz de substante si tulburari emotionale.
In activitatile legate de munca lor, psihologii nu se angajeaza in discriminari injuste bazate pe orientarea sexuala. Mai mult, psihologii isi asista clientii in depasirea efectelor stigmatizarii ce pot conduce la tulburari emotionale.
Perceptia stiintifica actuala
Toate asociatiile americane importante din domeniul sanatatii mintale au afirmat ca homosexualitatea nu este o maladie mintala. In 1975, APA (American Psychological Association) a insistat ca psihologii „sa ia initiativa in ridicarea stigmatului indelung asociat cu orientarile homosexuale”. Drept urmare, APA si toate celelalte asociatii importante din domeniul sanatatii mintale au adoptat un numar de rezolutii si declaratii de principiu intemeiate pe acest principiu de baza, ce a fost, de asemenea, inclus in codurile lor etice. In plus, acest principiu a stat la baza unui numar de memorii amicus curiae elaborate de APA.
Psihologii afirma astfel ca orientarea homosexuala sau bisexuala nu este o boala mintala.
Text: Ioana Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familie