Anorexia nervoasa, o lupta impotriva maturizarii sexuale la adolescenti
Cum depistam anorexia nervoasa?
Anorexia nervoasa reprezinta o tulburare a instinctului alimentar. Astfel, comportamentul alimentar este grav perturbat.
Anorexia nervoasa inseamna pierderea totala sau partiala a poftei de mancare cauzata de anumite aspecte psihologice.
O persoana sufera de anorexie nervoasa daca greutatea sa corporala este mai scazuta cu 15% fata de greutatea normala, simte o teama intensa fata de cresterea in greutate, desi ea poate fi subponderala, prezinta distorsiuni ale imaginii corporale si cel putin trei cicluri menstruale consecutive nu au avut loc.
Ce predispune la anorexie?
Persoanele predispuse la aceasta tulburare a instinctului alimentar sunt tinerele sensibile, autocritice sau cu aspecte compulsive ale personalitatii. De regula, acestea provin din familii cu istoric depresiv sau din familii cu un stil de viata ingradit de parintii care lipsesc copiii de libertatea fireasca varstei.
De asemenea, practicarea sportului, a baletului, a modelingului, a luptelor, activitati care promoveaza supletea umana, poate conduce la dorinta de scadere excesiva in greutate.
Intreaga viata sociala, comportamentul si identitatea de sine a persoanei graviteaza in jurul dorintei de a slabi continuu si de a nu lua in greutate.
Cauze psihologice
Aparitia acestei boli pare sa fie o reactie de aparare fata de exigentele de independenta, functionare sociala si sexuala din adolescenta.
Anorexia apare in majoritatea cazurilor in faza cea mai grea de dezvoltare si maturizare a corpului, adica la pubertate. Astfel, s-a tras concluzia ca aceasta boala apare in momentul in care o fata sau o femeie nu reuseste sa faca fata problemelor si solicitarilor tipice varstei pubertatii si adolescentei.
In timpul adolescentei, fata se vede nevoita sa isi dobandeasca o identitate corespunzatoare transformarilor intr-o tanara femeie. Daca ea simte ca aceasta sarcina o depaseste, apare un adanc sentiment de nesiguranta. Pentru unele fete, incercarea de a-si controla greutatea corporala pare a le reda siguranta. Greutatea devine astfel un factor important al respectului fata de sine.
De asemenea, este important de mentionat si accentul pe care il pune societatea pe silueta si pe exercitiile fizice. Acest ideal de frumusete, 90-60-90, reprezinta un factor de presiune covarsitor pentru tinerele fete.
Intre dorinta de maturizare si cea de stagnare!
Psihanaliza ne vorbeste, in cazul fetelor anorexice, de importanta covarsitoare a relatiei mama-fiica. Se pare ca fata, pe de o parte, se simte incapabila sa se separe psihologic de mama sa, iar pe de cealalta parte, isi doreste sa se separe de ea.
Ambele dorinte ale fetei sunt suprapuse si se afla in conflict. Acest lucru va genera o atitudine autodistructiva a fetei pentru simplul fapt ca si-a dorit separarea de mama, ceea ce este perceput de ele ca o tradare. De asemenea, refuzul hranei este doar o modalitate prin care ele incearca sa obtina o ingrijire tandra, atentie si control asupra mamei.
Anorexia mai poate simboliza frica de sarcina, fuga de feminitate prin faptul ca dezvoltarea formelor feminine este impiedicata prin mentinerea unui corp suplu. Respingerea hranei nu constituie doar o lupta impotriva maturizarii sexuale, dar si o incercare de rezistenta impotriva maturizarii ca adult.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei