Andropauza sau „menopauza barbatilor”
La majoritatea barbatilor, functia testiculara scade treptat cu varsta deoarece apare un declin al concentratiilor serice de testosteron liber circulant. Acest declin este uneori mentionat ca „andropauza”. Cu toate acestea, spre deosebire de menopauza, in care apare un deficit complet de estrogen cu consecinte cunoscute clinice, scaderea hormonilor androgeni la barbati variaza de la moderata la severa si are consecinte clinice neclare. Este de mentionat ca mai mult de 70% dintre barbatii de peste 70 de ani au un nivel liber de testosteron compatibil cu hipogonadismul. Productia de sperma este constanta imediat dupa incheierea pubertatii pana la varsta de 70 ani, dupa care scade progresiv cu aproximativ 50% la varsta de 90 de ani.
Care sunt consecintele scaderii testosteronului?
– scaderea functiei sexuale, masurata prin frecventa orgasmelor sau a satisfactiei sexuale;
– scaderea densitatii minerale osoase si cresterea riscului de fracturi;
– scaderea masei musculare si cresterea reprezentarii tesutului adipos;
– rezistenta musculara redusa;
– anemia este foarte frecventa la barbatii in varsta;
– concentratiile serice scazute de testosteron liber au fost asociate cu simptome depresive;
– scaderea concentratiilor serice de testosteron care apare odata cu imbatranirea la barbati poate fi asociata cu o scadere functiei neuropsihice;
– in studiile epidemiologice, concentratii serice scazute de testosteron au fost asociate cu dezvoltarea ulterioara a obezitatii centrale, sindrom metabolic, diabet si mortalitate ridicata.
Care sunt criteriile candidatului pentru testosteron?
Daca barbatul prezinta simptome ale deficitului de testosteron, se evalueaza nivelul testosteronului total seric si, daca este sub 300 ng/dL, se retesteaza de doua ori deoarece concentratiile lui fluctueaza.Testosteronul liber se testeaza doar in cazul persoanelor obeze.
Daca testosteronul total este mai mic de 200 ng/dL, se evalueaza pentru posibilele cauze de hipogonadism. In absenta patologiei hipofizare sau testiculare, daca nivelul se mentine sub 200 ng/dL, se ia in considerare tratamentul cu testosteron, dupa discutia cu pacientul si dupa evaluarea raportului risc/beneficiu.
Terapia cu testosteron
Multe dintre studiile efectuate nu atesta beneficii concrete ale administrarii testosteronului la barbatii varstnici cu nivel scazut de testosteron. Sunt insa si experti care afirma ca exista beneficii in utilizarea acestuia la grupe tinta de varstnici cu un nivel scazut al testosteronului, daca exista simptome ale acestui deficit si in absenta afectiunilor glandei pituitare sau la nivelul testiculelor. Nivelul testosteronului seric la varstnici trebuie mentinut la valori mai scazute comparativ cu barbatii tineri tocmai pentru a reduce pe cat posibil bolile testosteron-dependente. In prezent, sunt in desfasurare studii care sa arate in ce masura testosteronul imbunatateste forta musculara, functia psihica si sexuala si calitatea vietii la varstnici.
Pana la finalizarea lor, se recomanda criterii conservatoare ale terapiei cu testosteron la barbatii in varsta cu nivel redus de testosteron, fara un alt motiv exceptand varsta inaintata.
Efectele adverse ale terapiei cu testosteron:
– afectarea prostatei: cancerul de prostata care este testosteron-dependent sau hiperplazia benigna de prostata;
– apneea de somn;
– eritrocitoza;
– afectarea lipidelor serice, mai ales scaderea HDL-colesterolului;
– risc cardiovascular.
Text: Dr. Tania Dobre
Medic rezident Obstetrica-Ginecologie