Andropauza, “menopauza la barbati”?
Buna intrebare! Daca barbatii ar avea menstruatie, atunci am putea vorbi despre “menopauza la barbati”. Insa, cum termenul “menopauza” inseamna sfarsitul menstruatiei, ceea ce barbatii nu au, deducem in mod logic si firesc ca barbatii nu pot avea menopauza.
Cu toate acestea, ca si femeile, si barbatii imbatranesc si, pe masura ce imbatranesc, si provizia lor de testosteron scade. Majoritatea oamenilor numesc acest fenomen “menopauza masculina”, insa in realitate este corecta denumirea de “andropauza”.
Ce se intampla mai exact?
In jurul varstei de 40 de ani, celulele testiculelor care secreta hormonul testosteron incep sa dispara si sunt inlocuite lent de tesut, exact ca in cazul ovarelor la femei. In mod lent si treptat, secretia de testosteron scade si sexualitatea masculina descreste.
Cu 1% mai putin testosteron anual dupa 40 de ani
Secretia hormonului scade cu 1% pe an incepand cu varsta de 40 de ani. Desigur, fiecare om e unic si special iar unii barbati au niveluri mai ridicate decat altii. Acest lucru este vizibil cu ochiul liber. Cum asa?
Este cunoscut faptul ca barbatii produc estrogen in glandele adrenaline. Ceea ce inseamna ca, pe masura ce testosteronul scade, incepe sa iasa in evidenta estrogenul.
Astfel ca, treptat, barba se rareste, vocea devine mai ascutita, barbatul se ingrasa si muschii incep sa se lase. Uneori, sanii barbatilor cresc in volum. Iar daca ati fi curiosi sa faceti o radiografie organelor sexuale masculine, ati observa ca acestea incep sa se micsoreze.
Efectele subtile ale deficientei de testosteron
In primul rand, pe langa schimbarile fizice evidente se produc si schimbari mai subtile la nivel psihologic. Barbatii devin mai iritabili, mai apatici, mai deprimati si isi fac mai multe griji decat de obicei. Desigur ca aceste simptome emotionale nu le putem cataloga strict ca fiind datorate deficientei de testosteron, ci pot aparea si datorita altor aspecte ale vietii individului, precum stresul la serviciu, probleme familiale, probleme economice etc.
In al doilea rand, in multe cazuri, barbatii incep sa se confrunte cu probleme de natura sexuala.
Cu sau fara medicatie? Care ar fi solutia?
Solutia ideala ar consta in prescrierea de catre medic a unei terapii cu hormoni de inlocuire ca in cazul femeilor. O injectie sau niste pastile din cand in cand ar trebui sa readuca lucrurile aproape de fagasul lor normal.
Interesant este faptul ca barbatii cu deficienta de testosteron devin mai puternici, mai agresivi, mai interesati de sex, mai potenti sexual, daca iau hormoni de inlocuire. Unii medici recomanda injectii cu testosteron sau un plasture cu testosteron care introduce hormonii prin piele.
Totodata, printr-o astfel de terapie beneficiaza si de o preventie impotriva osteoporozei atat de des intalnita la varsta a treia.
Insa alti medici sunt sceptici si nu cred ca hormonii de inlocuire sunt o idee buna. Se pare ca excesul de testosteron poate duce la cresterea prostatei, o situatie deloc de neglijat in zilele noastre.
O alimentatie bogata in fibre, minerale si vitamine si un stil de viata sanatos din care exercitiile fizice cu greutati nu ar trebui sa lipseasca pot face adevarate minuni pentru barbatii care se afla la andropauza.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – Formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei