Adictia sexuala, un comportament patologic
O problema aparte a realitatii sexuale perturbate este adictia sexuala sau dependenta de sex. Chiar daca, inca, specialistii in domeniu au pareri diferite in ceea ce priveste incadrarea diagnostica a dependentei de sex in cadrul parafiliilor, aceasta creeaza neplaceri in viata dependentului de sex.
Insa, atunci cand dependenta sexuala presupune si practici sexuale perverse, fara indoiala vorbim despre parafilie, o experienta sexuala atipica.
Simptome specifice
Persoana in cauza pierde controlul asupra comportamentului sau sexual. Este extrem de preocupata de sex si continua sa fie asa in ciuda problemelor aparute, de natura medicala, legala sau de relationare cu ceilalti.
De asemenea, subiectul isi asuma riscuri avand un comportament sexual autodistructiv. Cu toate ca incearca in mod repetat sa limiteze sau sa stopeze comportamentul, nu reuseste. Acest fapt conduce la acumularea de frustrare si disconfort in interiorul persoanei in cauza.
Adesea se implica in numeroase aventuri, nefiind impiedicat de iubirea sau atasamentul emotional pe care il simte pentru partenerul sau de cuplu stabil, daca are asa ceva. Astfel ca sunt inevitabile starile de vinovatie si de rusine. Punctul de criza pe care il poate atinge adictia sexuala este divortul sau expunerea publica a comportamentului adictiv.
De cele mai multe ori, aceasta dependenta interfereaza cu activitatile sale sociale, ocupationale sau recreationale. Apar schimbari bruste si severe de dispozitie legate de activitatea sexuala, cand foarte depresiv, cand foarte euforic.
Pierderea controlului, un indice sigur
Adictia sexuala pune accentul pe pierderea controlului asupra comportamentului, asemanator cu ce se intampla in dependenta de substante.
Clinic analizat, un numar de sapte orgasme pe saptamana sau mai multe de atat indica rezonabil daca o persoana sufera de compulsivitate sexuala. Si totusi, dincolo de numarul de orgasme, cel mai important indice ramane absenta controlului asupra comportamentului sexual.
Vorbim despre persoane a caror viata este sub semnul cautarii permanente a sexului si activitatilor legate de el, petrecand un timp excesiv in aceste activitati si avand tentative nereusite de a stopa acest comportament.
Donjuanismul, dependenta sexuala masculina
In donjuanism sau in satiriazis, barbatul respectiv isi multiplica intalnirile si cuceririle, fiind hiperactiv sexual. De obicei nu se mai arata interesat de o femeie odata cucerita.
Spre deosebire de adictia sexuala pura, in donjuanism accentul este pus pe a avea o relatie sexuala cu o noua cucerire si nu pe relatia sexuala in sine. Se presupune ca la baza acestui comportament ar sta sentimente marcate de inferioritate, compensate in acest fel, sau impulsiuni homosexuale latente.
Nimfomania, dependenta sexuala feminina
Femeia are o dorinta excesiva de a intretine relatii sexuale. Insa, spre deosebire de donjuanism, in nimfomanie avem o nevoie mare de dependenta si teama de a nu pierde dragostea, mai mult decat o simpla nevoie de a satisface un impuls sexual.
Nimfomania autentica este mai mult o forma de exhibitionism, adica obtinerea satisfactiei sexuale prin expunerea nuditatii corporale, a zonelor erogene sau a organelor genitale. Sunt femei care obtin adevarata placere doar in acest mod, pentru ele actul sexual in sine neavand o valoare deosebita.
Text: Ioana-Corina Marcu
Consilier psihologic experientialist sub supervizare – formare in evaluarea si consilierea experientialista a copilului, adultului, cuplului si familiei